Protiv bjelovarskog policajca podignuti optužni prijedlog i stegovne mjere zbog homofobije

PROTIV bjelovarskog policajca Krune Karasa, koji je na Facebooku objavio homofobne komentare o ubojstvu koje je prošle nedjelje šokiralo Bjelovar, bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu.

Načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić u priopćenju je poručio da su djelatnici za zakonitost postupanja i Unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova u ovom slučaju utvrdili postojanje prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, zbog čega je na koncu podnesen optužni prijedlog.

Poručeno je i kako policajca zbog nedoličnog ponašanja izvan službe očekuju i odgovarajuće stegovne mjere. Osim toga, kršenje članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije propisuje i novčane kazne od 5000 do 30.000 kuna.

Na koncu se bjelovarsko-bilogorska Policijska uprava javno ispričala "zbog neetičnoga i neprofesionalnog ponašanja policijskog službenika".

Podsjetimo, udruge Iskorak i Kontra jučer su upozorile na sramotne napise na Facebooku bjelovarskog policajca koji je radio na prijavama gay para iz Bjelovara koji je hrvatskoj javnosti postao poznat ovog vikenda kada je 26-godišnji mladić nožem u tom gradu ubio svog 47-godišnjeg partnera.

"Pederčine i smradovi su obadva"


"Danas je Pravni tim udruga Iskorak i Kontra zaprimio poziv u kojem smo upozoreni na napise na Facebook stranicama od strane policijskog službenika iz Bjelovara", pišu iz Udruga te dodaju citate sa "otvorenog za javnost" Facebook profila "osobe pod imenom 'Kruno Karas'" za koju stoji da "je završila Policijsku akademiju.

"'Hehe nije mi ih uopće zao, pederčine i smradovi su obodva, sad će napokon više bit mir od njih dvojice.. 'Nadalje, na pitanje druge osobe 'šta, bili problematični inače ??', odgovorio je 'Ma jok, budale... Malo malo pa su nas za gluposti zvali, ono kad se sjetis kud ideš najradije bi 3para rukavica na ruke stavio.. Neka, bas mi je drago, da se bar jos par njih u gradu hoće posmicat i Bjelovar bi bio kao bajka..'", citirali su iz Udruga navode s Facebooka te dodali da se "iz navedenih napisa može se zaključiti da se zaista radi o policijskom službeniku iz Bjelovara".

Iz Iskoraka i Kontre upozoravaju da je državnim službenicima dužnost štititi sve građane i građanke, bez obzira na spolnu orijentaciju. Dodaju i da Zakon o nasilju u obitelji pruža jednaku zaštitu istospolnim, kao i bračnim i izvanbračnim parovima.

Pročitajte više