Prvi "Urbi et Orbi" pape Franje: Pozvao na mir u svijetu i zaštitu najsiromašnijih

Foto: Guliver Image / Getty Images

PRVO božićno obraćanje pape Franje na Trg sv. Petra u Vatikanu privukao je tisuće vjernika. Papa je u svom obraćanju gradu i svijetu pozvao na mir u Siriji i drugim ratnim zonama.

Na proslavu Božića u Vatikan stigli su vjernici iz svih dijelova svijeta, a neki kažu da su došli jer je Franjo unio dašak svježine u ckrvu.

"On donosi novo razdoblje u crkvu, crkvu koja je puno više usredotočena na siromašne i koja je štedljiva, življa", rekla je Dolores Di Benedetto iz papine domovine Argentine.

Papa se, kako prenosi BBC, osvrnuo i na tragične događaje koji su pogodili imigrante koji pokušavaju doći u Europu, poput tragedije u Lampedusi. Takve se stvari, poručuje papa Franjo, više ne smiju događati.

 


 

"U Siriji je izgubljeno već previše života", rekao je papa, te pozvao sve uključene strane da prestanu s nasiljem. Osvrnuo se papa i na sukobe u Centralnoj Afričkoj Republici. "Prečesto je to zaboravljen i ignoriran sukob u zemlji koju razdiru spirale nasilja i siromaštva", kazao je papa Franjo.

Papa je pozvao na prekid ratova, a okupljenim vjernicima poručio da budu tvorci mira u cijelom svijetu.

U svojoj je propovjedi Papa pozvao na mir diljem svijeta, posebno u zemljama zahvaćenim ratovima. Pozvao je na mir u Južnom Sudanu, Kongu, Somaliji, Iraku, na mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca, a posebice na mir u Siriji.


"Ratovi uništavaju i slamaju živote. Previše je života slomljeno u sukobima u Siriji raspirivanjem mržnje i osvete. Nastavimo moliti Gospodina da poštedi sirijski narod od novih patnji, a strane u sukobu da prestanu sa svakim nasiljem i osiguraju pristup humanitarnoj pomoći", poručio je Papa.

Papa je pozvao i na zaštitu djece, žena, starijih, najsiromašnijih i najranjivijih skupina društva, te molio da se ne ponove katastrofe poput one na otoku Lampeduzi. "Bog je mir, pomozimo izgrađivati mir svaki dan; u svojim životima, obiteljima, gradovima i nacijama- u cijelom svijetu", rekao je Papa, koji za razliku od svojih prethodnika nije nastavio tradiciju i čestitao Božić na svjetskim jezicima.

Franjo je u govoru pozvao Boga da "čuva djecu koja su kidnapirana, ranjena ili ubijena u oružanim sukobima i onu kojima je djetinjstvo oduzeto te su prisiljeni postati vojnici".

Također se zauzeo za "dostojanstven život" imigranata, prisjećajući se tragedija poput one u kojoj su se stotine Afrikanaca utopile pred talijanskim otokom Lampedusa, a posebno je ustao protiv trgovine ljudima koju je nazvao "zločinom protiv čovječnosti".

Pročitajte više