Prvi put u povijesti mjerenja snijeg zabijelio Palagružu!

Foto: Radio Dalmacija

SVJETIONIČAR na našem najjužnijem otoku za Radio Dalmaciju kazao je kako na Palagruži pada snijeg! To je prvi put u povijesti mjerenja da je snježni pokrivač zabijelio dijelove otoke.

"Snijeg u prosincu i nije posebna vijest da se ne radi baš o ovoj konkretnoj lokaciji. Iako je snijeg povremeno padao na Palagruži, od početka službenih meteoroloških mjerenja, a to je od 1952. godine, nikada nije zabilježen snježni pokrivač! Točnije, nije ga bilo do danas, a upravo je aktualni udar hladnoće donio povijesni snježni pokrivač.", piše Crometeo.

"Snijeg je počeo padati oko 10:20 i od tada kontinuirano pada. Petnaest godina ovdje radim i povremeno je bilo susnježice, ali da se snijeg hvala na podlozi, to danas prvi put vidim", rekao je Vojo Šain za Crometeo koji donosi objašnjenje zašto snijeg pada baš na ovom otoku.

"Ako se pitate kako je moguće da snijeg danas nigdje u Dalmaciji ne pada nego tamo gdje se prosječno najmanje očekuje, za to postoji meteorološko objašnjenje. “Lake effect snow”, ili jezerski snijeg, u svijetu je poznat pojam koji označava fenomen kada iznimno hladan i suh arktički zrak sa sjevera Kanade dođe do Velikih jezera. Dok zračna masa prelazi preko vodenih površina jezera obogati se vlagom, stvore se oblaci koji naposljetku donesu obilan snijeg južnim obalama jezerskog područja. Slično se događa i u slučaju današnjeg palagruškog snijega. Vrlo hladan i suh kontinentalni zrak prelazi preko Jadrana. Dok je s naše strane Jadrana suho i pretežno sunčano, zrak se nad Jadranom obogati vlagom, te od otvorenog mora prema Italiji počne stvarati naoblaku koja najčešće donese snijeg talijanskoj obali Jadrana, a u ovom slučaju čak i otvorenom moru, jer su temperature zraka toliko niske da snijeg uspijeva stići sve do površine mora. To su iznimno rijetke meteorološke situacije."

Pročitajte više