Puhovski: Predsjednica je uvrijeđena, iskustvo će je poučiti da je prava moć u rukama premijera

Foto: Hina

KOLINDA Grabar-Kitarović je u prvom intervjuu za Novu TV izrazila negodovanje zbog činjenice da živimo u parlamentarnoj demokraciji u kojoj je uloga predsjednika podređena ulozi premijera.

"Držim da to nije u redu i to sam isto tako rekla, možda ne na način na koji je odjeknulo, ali sam isto tako htjela pokazati premijeru da on ne može ponižavati državne institucije. Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj niti o meni kao predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu, pa i volje građana koji nisu meni dali glas, ali koje ja želim zastupati," rekla je Grabar-Kitarović.

> Kolinda: Nije u redu da Milanović ne odgovara meni

Za komentar takvog tumačenja predsjedničkih ovlasti, baš kao i manje-više očite sklonosti Grabar-Kitarović da istrči izvan zakonskih okvira upitali smo Žarka Puhovskog koji kaže da "predsjednica sebe još uvijek doživljava u optimističnoj interpretaciji".

"Vjerujem da će je iskustvo uskoro poučiti kako stvari zapravo stoje, a stvari stoje tako da je prava moć u našem sustavu u rukama premijera."

Na pitanje o očitim poteškoćama u komunikaciji i kohabitaciji, Puhovski odgovora da je odgovornost obostrana.


"Ako je Vlada uvela da odgovara na pitanja na Twitteru, zaista ne shvaćam zašto ne bi odgovarala i predsjednici. Ne u smislu podređenosti, već u smislu komunikacije kakvu ima s građanima. Ako  građani mogu tražiti odgovore od Vlade, onda to sigurno može i predsjednica države. Prema mom sudu istina je da se premijer rugao predsjednici i istina je da je predsjednica reagirala uvrijeđeno. Institucija pak ne može biti uvrijeđena, ona je reagirala kao osoba, a ne kao šef države."

Puhovski se osvrnuo i na traženje ostavke premijera Milanovića, uz ocjenu da je predsjednica završila u terminološkoj i pravnoj stranputici.

"Ja mislim da predsjednica, kao i svatko od nas, ima pravo tražiti smjenu predsjednika Vlade, ali nema pravo tražiti ostavku. Ostavka je privatna stvar, ona koristi lošu terminologiju, napokon, stavak 116. Ustava nudi mogućnost da se postavi pitanje o povjerenju predsjedniku Vlade. Predsjednica je pobrkala smjenu i ostavku", rekao je Puhovski za Index.

Pročitajte više