Pukla "Praška veza" između otmičara od 11. rujna i Iraka

Foto: USGov

PREDSJEDNIK Vojnog odbora američkog Senata pred umirovljenjem kaže da napokon ima konkretne dokaze da su tvrdnje koje su poslužile za opravdanje invazije na Irak temeljene na fikciji.

Carl Levin je na plenarnoj sjednici Senata rekao da pismo Središnje obavještajne agencije (CIA) dokazuje da se sastanak između navodnog otmičara od 11. rujna Mohammeda Atte i iračkog špijuna nikad nije odigrao.

Takozvana "Praška veza" između al-Qaede i Iraka tvrdi da su obavještajne agencije bile u posjedu informacija o sastanku iračkog "konzultanta" Ahmad Samir al-Anija i Mohammeda Atte u Pragu u travnju 2001. godine. Teoriju je žestoko zagovarao tadašnji američki potpredsjednik Dick Cheney, najzaslužniji za propagandu koja je u američkoj javnosti stvorila "nepostojeću vezu između Iraka i 11. rujna".

Levin je kolegama u Senatu rekao da je "posve sigurno da je Atta u razdoblju kad se navodno odigrao sastanak bio u Americi," prenosi Reuters.

Memo od 13. ožujka 2003.

Prema njegovim riječima, bivši predsjednik George Bush i potpredsjednik Cheney su "zaveli" američke građane ususret invaziji na Irak u 2003. godini tvrdnjama da postoji veza između napada od 11. rujna i Iraka.

"Dakako, veze između Saddama i 11. rujna ili al-Qaede su bile fikcija. Bila je to koncentrirana kampanja Busheve administracije da u um javnosti usadi vezu između Iraka i užasa od 11. rujna. Ta je kampanja uspjela," rekao je.

Levin je potom citirao ankete iz 2003. godine u kojima oko 70 posto Amerikanaca vjeruje da postoji veza između terorističkih napada i Iraka. 

Možda najzanimljivije, senator je pred mirovinu rekao da već duže vrijeme traži javno objavljivanje dokumenta od 13. ožujka 2003. godine u kojem CIA navodno upozorava Bushevu administraciju da ne propagira vezu između Iraka i otmičara od 11. rujna.

Pročitajte više