Pusić čeka izvješće o monitoringu: Negativnih ocjena ne bi trebalo biti, ali upozorenja bi

HRVATSKA bi sljedeći tjedan trebala dobiti izvješće o monitoringu, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljuje kako loših ocjena ne bi trebalo biti.

Ovo važno izvješće koje će upozoriti na sva ona mjesta gdje treba uložiti dodatne napore kako bi konačno izvješće u listopadu izgledalo izvrsno, ministrica Pusić dočekuje spremna.

Kritika ili negativnih ocjena ne bi trebalo biti, no Pusić očekuje jasna upozorenja na čemu još treba raditi. U fokusu će, naravno, biti pravosuđe, temeljna ljudska prava, ali i tržišno natjecanje te pitanje brodogradnje koje je Vlada obvezala riješiti do ulaska u Uniju. Inače, hrvatski pristupni sporazum bi do ljeta u svojim parlamentima trebalo ratificirati još šest država članica.

Hrvatska će do ulaska prevesti svih 460 svezaka s pravnom stečevinom EU

U ministarstvu vanjskih i europskih poslova danas je predstavljen i prvi svezak službenog lista Europske unije s pravnom stečevinom na hrvatskom jeziku. To je prvih 258 od ukupno 142.831 stranice.

Na prijevodu je radilo 20-ak ljudi kako bi taj kompleksan posao koji uključuje prijevod, usuglašavanje terminologije i standardizacije bio kompletan do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasila je kako ćemo biti prva zemlja koja ćemo do ulaska u EU prevesti svih 460 svezaka, što do danas nije napravila niti jedna zemlja članica.

Pusić u ponedjeljak na Vijeću za vanjske poslove EU

Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak, 23. travnja 2012. godine, u Luxembourgu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji će se održati pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, razmotrit će se aktualna situacija u Mjanmaru nakon izbora provedenih 1. travnja ove godine, razvoj događaja u Bosni i Hercegovini, kao i situacija u Siriji i Afganistanu.

Također će biti riječi o bliskoistočnom mirovnom procesu te iranskom nuklearnom programu. Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove predviđeni su bilateralni susreti ministrice Vesne Pusić s ministrima država članica Europske unije.

Pročitajte više