Pusić oglasila zvona na uzbunu i sazvala diplomatski zbor: Slovenski arbitar podmetao dokumente

Foto: FAH

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sazvala u MVEP-u u 18 sati čitav diplomatski zbor: svi strani diplomati u ovim trenucima raspravljaju o arbitraži sa Slovenijom, odnosno odluci Sabora o izlasku iz arbitraže.

Na sjednici sudjeluju i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i Jadranka Kosor, koja je 2009. sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora.

Pusić je istaknula kako je sazvala zbor kako bi razjasnila situaciju.

Iako dio domaće, slovenske i međunarodne javnosti smatra da je temeljni problem u novonastaloj situaciji kompromitacija slovenskoga arbitra te da je problem riješen njegovom ostavkom i zamjenom drugim arbitrom, hrvatska je glavna primjedba to što je cijeli predmet na osnovu kojeg bi arbitri trebali donijeti odluku kontaminiran činjenicom da je slovenski arbitar dodavao dokumente u spis nakon što je arbitražni sud započeo svoju raspravu i razmatranje slučaja, rekla je Vesna Pusić nakon održanog brifinga za članove diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj.

Slovenski arbitar podmetao dokumente

To nije samo protivno definiranim pravilima za ovaj postupak nego i omogućuje da se naknadno nešto doda u dokumentaciju, kazala je i dodala da je poslije takvih postupaka nemoguće ustanoviti koji su to dokumenti podneseni zakonito, a koji nakon početka rasprave.

"Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem kontaminiranog predmeta. Nakon takvih poteza nemoguće je ustanoviti koji su dokumenti došli legalno, a koji naknadno i nakon početka razmatranja i početka rasprave. Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem takvog kontaminiranog materijala", rekla je Pusić.

"Hrvatska i dalje smatra da treba riješiti pitanje granice s Slovenijom i da između dvije države postoji interes da se nađe nekakav oblik rješenja", kazala je i dodala da je Hrvatska željela riješiti spor sa Slovenijom putem arbitraže te da je država u proces uložila mnogo vremena, ljudi i sredstava.

"Smatramo da je ponašanje slovenskog arbitra i agentice nanijelo štetu i nama i slovenskoj strani", zaključila je ministrica.

Pročitajte više