Pusić posjećuje Brazil i Kolumbiju, a u Čileu će razgovarati o utjecaju žena

Foto: FAH

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otputovala je u službeni posjet Brazilu i Kolumbiji te će u Čileu sudjelovati na konferenciji o utjecaju i položaju žena. Službeni posjet trajat će do 28. veljače.

Tijekom boravka u Braziliji ujedno i prvog posjeta nekog hrvatskog dužnosnika Brazilu nakon 18 godina, ministrica Pusić susrest će se sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Brazila, zatim ministrom obrane Jacquesom Wagnerom, te Eleonorom Menicucci, ministricom za žensku politiku.

Brazil je šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast i prirodnim resursima, a hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za za hrvatsko-brazilske bilateralne odnose, posebno na području brodogradnje istraživanja nafre i obrambenoj industriji. O konkretnim prilikama ministrica Pusić.

"Naime, Brazil je zaiteresiran i za izgradnju brodova kao i za izgranju dijelova za platforme za istraživanje plina i nafte. Nadam se da ćemo ovaj puta pomaknuti taj proces prema konkretnom potpisivanju ugovora. Tu je i ministarstvo obrane zato što imamo mogućnost da naše tvrtke koje su dovoljno renomirane na stranom tržištu osiguraju odore, kacige i ostale dijelove uniformi za brazilsku vojsku", rekla je Pusić.

Ministrica kao prvi hrvatski dužnosnik putuje i u Kolumbiju. U Kolumbiji će u izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan biti i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja.

Na kraju turneje po Južnoj Americi ministrica će 27. i 28. veljače u čileanskoj prijestolnici Santiagu sudjelovati na konferenciji na visokoj razini „Žene na vlasti i donošenje odluka: činimo svijet drukčijim“.
 

Pročitajte više