Radman nije podnio ostavku! Novinari napustili presicu jer ih je vrijeđao!

Foto: Neja Markičević (Cropix) 

GORAN RADMAN nije podnio očekivanu ostavku. Umjesto toga, iskoristio je jučer najavljenu izvanrednu press konferenciju za obračun s novinarima koji prate rad javne kuće.

Pripreme za Radmanov ispad započele su nekoliko sati prije press konferencije zakazane u 13 sati, kada je na jutarnjem kolegiju Jasmina Božinovska Živalj prenijela HRT-ovim urednicima direktivu da se pojave na pressici i tako pokažu da podržavaju glavnog ravnatelja. Tek rijetki su se usudili oglušiti na ovu naredbu.

Nakon što je postrojio svoje poslušnike u dvoranu u kojoj se inače održavaju sjednice Programskog vijeća, Radman je krenuo napad. Pressica je zbog toga praktički završila i prije nego što je počela; nakon samo nekoliko minuta novinari koji nisu željeli slušati Radmanove uvrede su se pokupili iz dvorane.

Novinari "prenositelji zla"

Sitničavo, krajnje bezobrazno i nimalo argumentirano razračunavanje s novinarima pozvanima na press konferenciju jasno pokazuje da je glavni ravnatelj HRT-a u potpunosti izgubio živce. U maniri paranoičnog teoretičara zavjere, Radman je poručio da se protiv njega, ali i protiv ugleda HRT-a, vodi smišljena i orkestrirana hajka.

Novinare koji su pisali o aferama na HRT-u Radman je optužio da linču izlažu ne samo njega, već i njegovu obitelj i djecu.

"Svi koji čitaju vaše napise, oni će upotrijebiti svoju moć da bi zaprijetili našim životima, obiteljima i djeci, oni će koristiti vaše argumente da bi ulazili u naše stanove, pljačkali našu imovinu i koristili javni poziv na linč", kazao je Radman koji je prisutne novinare nazvao "prenositeljima zla".

Najava lova na vještice


"Postoje dani kada čovjeku pukne film, ode po novine i više se ne vrati. Postoje dani kada čovjek doživi trenutak da mu se sve smrači, da ode na godišnji i više se nikad ne vrati. Postoje dani kada čovjek doživi da oko sebe ima nepravdu i nerazumijevanje za sve što čini, ali danas nije taj dan. Danas je dan kada treba reći dosta", dramatično je Radman započeo svoju izvanrednu pressicu, prije nego je krenuo u napad.

"Vama kolegama u dvorani, političarima u sjeni, zainteresiranim interesnim klanovima koji podrivaju ovu kuću do te mjere da je to postalo neizdrživo... Svima njima i vama zajedno poručujemo da to više nećemo trpjeti. Sa svoje strane učinit ću sve da se ta zavjera razotkrije, da se otkriju svi akteri unutar i van HRT-a koji deset godina sudjeluju u podrivanju HRT-a kao vodeće javne institucije", najavio je Radman svojevrsni lov na vještice. 

Hotel u Sloveniji nije sporan?!

Nakon što je svojim uvredama istjerao novinare iz dvorane Radman je, kako stoji u HRT-ovom priopćenju s pressice, progovorio i o najnovijim aferama koje se za njega vežu. Govoreći o hotelu kojeg posjeduje u Sloveniji, a kojeg nije naveo u imovinskoj kartici, kazao je da svatko tko je ispunjavao tu karticu mogao vidjeti da logika tog dokumenta nalaže da se odnosi samo na imovinu u Hrvatskoj.


Kaže da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tražio tumačenje u vezi imovine u inozemstvu, koje, kako kaže, ima još. Također tvrdi da na stranicama HRT-a odavno stoji podatak da je vlasnik spornog hotela, što je iskoristio kao argument da nije imao namjeru ništa zatajiti. "Ukoliko sam pogriješio, poštovat ću odluku povjerenstva", rekao je Radman.

Najavljuje kaznenu prijavu zbog teksta u novinama!

Osvrnuo se i na sadržaj e-maila kojeg je objavio Novi list, a iz kojeg se vidi da je vršio pritisak da se na HRT-u objavi prilog o nagradi koju je njegova bivša firma Microsoft dodijelio firmi IN2. "Ovo je pokušaj da se izmisli  skandal kroz internu korespondenciju. Uvijek je urednik taj koji će odlučiti je li sadržaj relevantan za objavu", rekao je Radman, te najavio da će prosljeđivanje internog e-maila novinaru biti sankcionirano.

Također je najavio podnošenje kaznene prijave zbog teksta objavljenog u Jutarnjem listu, u kojem su izneseni određeni detalji programa restrukturiranja, kojeg NO tek treba prihvatiti. Radman kaže da su objavljeni navodi iz dokumenta koji nosi oznaku poslovne tajne, te da će HRT zbog toga podnijeti kaznenu prijavu.

Nadzorni odbor će raspravljati o Radmanovoj smjeni

Podsjetimo, slijedom niza afera s kojima je povezan glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman,  najavljeno je jučer kako će Nadzorni odbor u ponedjeljak raspravljati da se Saboru predloži razrješenje Radmana. Inicijativa za izvanrednom sjednicom pokrenuta je od strane zamjenika predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Gorana Krmpotića.  

Radman od prije vuče niz afera o kojima je detaljno pisao Index, a od strane saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa proglašen je krivim jer je kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke i Atlantic grupe u potencijalnom sukobu interesa.  Dvije posljednje afere s uređivanjem vijesti i hotelom, čini se da su bile kap koja je prelila čašu strpljenja. 
 
Richemberg: Radman se mora povući!
 
Član saborskog Odbora za medije Goran Beus Richembergh javno je zatražio da Radman podnese ostavku. 
 
"U ovoj vrlo delikatnoj ali posve neodrživoj situaciji, u koju se doveo glavni ravnatelj HRT-a ali u koju je doveo i tu medijsku kuću, nameće mi se samo jedan zaključak: Goranu Radmanu ne preostaje ništa drugo nego da dade neopozivu ostavku na svoju dužnost kako bi Hrvatski sabor do konca narednoga tjedna mogao imenovati vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja", napisao je Richembergh. 

Pročitajte više