Radman odbrusio HND-u i Sindikatu novinara: Što se njih tiče kome će on prijetiti otkazom?

Foto: Hina

SINDIKAT novinara i HND-ov ogranak na HRT-u nisu imali pravo, prema Goranu Radmanu, stati u obranu Marine Pavičić, zaposlenice HRT-a kojoj je zaprijećeno izvanrednim otkazom jer je za Index progovorila o okolnostima koje su prethodile samoubojstvu njene prijateljice Snježane Abdurahmanović.

> HND i Sindikat novinara: Radmane, prestani špijunirati zaposlenike HRT-a i kršiti njihova prava!

"Postavlja se pitanje u kojem svojstvu se obraćate oko predmeta, odnosno provedbe postupka u vezi s radnicom Marinom Pavičić. U skladu sa Zakonom udruge su ovlaštene djelovati samo u onom okviru za koji su registrirane, a prema Zakonu o radu udruga, odnosno Sindikat može u radnim sporovima kod poslodavca kao i na sudu zastupati svoje članove. Imenovana radnica nije članica HND-a kao ni članica Sindikata novinara", pismeno je poručio Radman Elizabeti Gojan, predsjednici ogranka HND-a na HTV-u i Sanji Šegedin - Miriovsky, predsjednici Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.

Radman dalje poručuje da predmet Marine Pavičić spada u radno-pravno područje. Ona se, kaže glavni ravnatelj HRT-a, potpisom ugovora o radu obvezala na poštivanje zakonskih propisa i općih akata HRT-a. "O njihovom poštivanju odlučuje poslodavac u skladu s njegovim pravima i obvezama iz radnog odnosa. Radnik ima pravo i uživa sudsku zaštitu ako smatra da su mu prava povrijeđena odlukom poslodavca", tvrdi Radman.

U svom priopćenju su se HND i Sindikat novinara pozvali i na UN-ovu Opću deklaraciju o pravima čovjeka, a koja jamči pravo na slobodu govora i izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja. Radman i na to ima odgovor:

"Deklaracija iz 1948. koju spominjete je opća deklaracija koja je prethodila Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe koju je i Hrvatska ratificirala. Podsjećam vas da je u članku 10. Konvencije jasno utvrđeno da sloboda izražavanja obuhvaća i dužnosti i odgovornosti i da ona može biti ograničena, između ostalog, radi zaštite ugleda ili prava drugih, a to znači i pravima poslodavca, a koja poslodavac ima na temelju zakona i općih akata. To je potvrdila i sudska praksa i Ustavni sud RH".

Na kraju, Radman se osvrnuo i na optužbe da špijunira zaposlenike HRT-a. "Apsolutno odbacujem sve objede o prisluškivanju, špijuniranju ili neslobodi. Upućujem Vas, glede toga, na čitanje dokumenta 'Politike informacijske sigurnosti HRT-a' i sadržaj priopćenja za javnost izdanog dana 7. listopada 2013. od glasnogovornice HRT-a. HRT mora urediti područje informacijske sigurnosti u skladu sa Zakonima RH i drugim općim internim aktima, kao i ostale tvrtke i institucije, i to nema veze sa špijuniranjem, prisluškivanjem i sl. o čemu govorite u vašem dopisu. Sve vaše sugestije i prijedlozi za unapređenje tih politika, kao i prijedlozi odredbi budućih pravilnika koji će to regulirati, su dobrodošli".

Pročitajte više