Radni doručak na Pantovčaku: Predsjednici iz regije za istim stolom

Foto: Media servis

PREDSJEDNICI zemalja regije susreli se danas povodom ulaska Hrvatske u EU na radnome doručku kod predsjednika Ive Josipovića. Odazvali su se svi - predsjednici Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova te sva trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Osam zemalja regije na neformalnom susretu - zajednička je inicijativa predsjednika Josipovića i slovenskog kolege Boruta Pahora. K Josipoviću su uz slovenskog predsjednika Boruta Pahora stigli i albanski predsjednik Bujar Nishani, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Makedonije Gjorge Ivanović, tri člana Predsjedništva BiH - Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

Josipović obećao kolegama iz regije nastavak aktivne suradnje


Nakon radnog doručka na Pantovčaku predsjednik Ivo Josipović najavio je nastavak inicijative neformalnog okupljanja šefova država iz regije, inicijative koju je pokrenuo zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Razgovaralo se i razgovarat će se o tri skupine tema.

Predsjednik Josipović rekao je da inicijativa ide dalje, predsjednici će se sastajati redovito, uvijek uz prisustvo nekog od visokih dužnosnika iz Europske unije. Na idućem sastanku trebao bi im se pridružiti francuski predsjednik Francois Holande.

"U raspravi su se iskristalizirala tri važna područja o kojima ćemo razgovarati. Kao prvo, to je samo proširenje i podrška Slovenije i Hrvatske nastavku politike proširenja Europske unije. Drugo, tu je mnoštvo mogućnosti koje nude zajednički projekti, posebno kada je riječ o infrastrukturi. Treće, naša neformalna grupa želi pomoći u rješavanju otvorenih pitanja koja tište regiju", rekao je Josipović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i crnogorski predsjednik Filip Vujanović zahvalili su Josipoviću i Pahoru. Vjeruju da će biti zagovornici njihovih zemalja u Europskoj uniji. "Građani BiH i svi drugi koji su prisutni danas na poziv predsjednika Josipovića očekuju brže i odlučnije korake Europske unije na proširenje. To očekujemo i mi u Bosni i Hercegovini", rekao je Radmanović.

"Ovo jeste, nesumnjivo, povijesni događaj za Hrvatsku, ali i važan događaj za Europsku uniju jer je EU pokazala da namjerava nastaviti politiku proširenja, da nije zatvorila svoja vrata Zapadnom Balkanu. U odnosu na Crnu Goru, mi to doživljavamo kao jedan dobar signal", istaknuo je Vujanović.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga naglasila je kako se nada da će ova inicijativa biti dodatan poticaj svim zemljama regije koje pretendiraju na članstvo u Europskoj uniji. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, objasnili su iz protokola, morao je odmah nakon sastanka napustiti Zagreb pa nije izlazio pred novinare. Uoči radnog doručka, kada su pristizali gosti rukovao se i s kosovskom predsjednicom. Podsjetimo, Josipović je najavio prvi službeni susret s Nikolićem najesen.

Nikolić na Pantovčaku unatoč pozivanju Kosova

"Tema je, naravno, hrvatsko članstvo u Europskoj uniji i naši odnosi koji će sada biti nešto drugačiji, pogotovo kada uzmemo u obzir ambicije naših susjeda da pristupe Europskoj uniji. Očekujemo da ispune uvjete koje trebaju, koje smo i mi ispunili. Očekujemo i da će, kao što smo i mi odgovorno u odnosu na susjede radili svoj posao, da će tako raditi i oni", rekao je predsjednik Josipović uoči sastanka Media servisu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dolazi na Pantovčak unatoč pozivanju Kosova. "O tim raznim uvjetima sam slušao samo iz medija, ne bih spekulirao o tome. Kod mene na radnom doručku bit će svi za istim stolom", zaključio je Josipović.

Pročitajte više