Radnici Ine prosvjeduju zbog rafinerije Sisak i najavljenih otkaza

Foto: Arhiva

"JA SAM INA - INA=Hrvatska", stoji na naljepnici koju će danas na sebi nositi svi radnici Ine, kako oni koji će se zaputiti prema Markovu trgu u Zagrebu, tako i oni koji neće biti u mogućnosti biti tamo.

Svi sindikati i braniteljske udruge koje djeluju u Ini uputili su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću zbog, kako kažu, njegove šutnje prema svim otvorenim pitanjima vezanim uz problem Ine.

"Nije ovo samo pitanje Rafinerije nafte Sisak, koje nije ni izbliza riješeno, nego se radi o svim segmentima unutar Ine, a posebice i o otkazima koji su u dubokoj provedbi, 300 ljudi po svim segmentima Ine, a koliko čujemo, i novih 1.000 ljudi. Nije ni izbliza odgođena odluka o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak. I tu se radi o više od 1.000 ljudi, o samom gradu Sisku, cijeloj županiji ali i Hrvatskoj. To je pitanje ovisnosti RH o tako važnom energentu", rekao je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta.

Također, radnici traže da premijer odgovori na pitanje zašto ne mogu dobiti dozvole za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Napominju kako je u posljednje 3 godine više od 4.000 radnika dobilo otkaze. Ono što traže, trebalo bi, kažu, biti nešto što se podrazumijeva.

"Tražimo zadržavanje Ine kao snažne naftne kompanije, zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, jasnu strategiju proizvodnje i prerade nafte i plina a ne da se naša Ina pretvori u podružnicu MOL-a, što držim da je i početna namjera pri ulasku MOL-a u Inu", dodaje Sekulić.

Zbog svega toga radnici organiziraju prosvjedni skup. Očekuju da će premijer imati sluha i računaju na podršku sa svih strana kako bi još jednom ukazali na važnost zaštite Ine od pogubnih odluka.

"Mi bismo voljeli da se u ponedjeljak predsjednik Vlade pojavi na skupu koji će se održati na Markovom trgu. Imamo podršku od drugih kolega iz drugih firmi, kako sindikalnih, tako i braniteljskih udruga, tako da očekujemo velik broj okupljenih na Trgu u Zagrebu. Imamo saznanja da će se pojaviti i kolege iz Imunološkog, također vjerujemo da će i branitelji iz Savske podržati prosvjed. Tražimo g. Milanovića da se ponaša u najmanju ruku kao g. Orban u Mađarskoj i da zaštiti hrvatske nacionalne interese, što svakako Ina jest. tražimo i da kaže dosta, da se izjasni i o Imunološkom, i o HŽ-u, i o Ini, i o HAC-u. Od svih imamo podršku,a mi se kroz ovaj naš prosvjed borimo i za njih, odnosno, za zaštitu cijele nam domovine", zaključuje Sekulić.

Pročitajte više