Radnici Nauta Lamjane protiv smjene stečajnog upravitelja: "Pokrenuo je proizvodnju i zaposlio ljude"

Foto: nauta-lamjana.hr

RADNICI Nauta Lamjane, njih 40-ak, danas je uputilo žestoke prozivke DORH-u i Trgovačkom sudu u Zadru povodom nedavne smjene stečajnog upravitelja Ivana Rude. Radnici, koji su se nakon žestokih pravnih i sindikalnih bitki nedavno ponovno izborili za svoja radna mjesta i plaće, smatraju da je smjena upravitelja koji ih je izvukao iz 'blata' nepravedna i, u najmanju ruku, dvojbena.

"Upravo je dotični gospodin pokrenuo rad i proizvodnju, zaposlio ljudi, ostvario milijun i pol kuna plusa na računu i otvorio perspektivu, zajedno s rezultatom. Prije nešto više od šest mjeseci se počelo raditi, nedavno je još dio ljudi primljen u škver i sada je došlo do smjene stečajnog upravitelja zbog, ni manje ni više, putnih naloga u visini od oko 10 tisuća kuna koje on nije kontrolirao. On je rekao da je pogriješio, a po nama to nije razlog za smjenu. On je 99% stvari napravio izvanredno", rekao je pravni zastupnik SSSH Zadarske županije Vedran Uranija.

No, glavnim vjerovnicima, čini se da je bilo važnije Rudinih 10 tisuća minusa u putnim troškovima od milijun i pol kuna plusa na računu škvera, pa su u Lamjanu poslali reviziju. Riječ je o tvrtkama IO Adria AG, Odmaralište IO Adria d.o.o. i Marina Preko, inače satelitskim tvrtkama Jupiter Adrije, bivšeg vlasnika Nauta Lamjane koja, prema riječima sindikalnog povjerenika Maria Košte, svim silama želi ugasiti škver i sagraditi apartmane. "No, to im nije uspjelo pa sad žele smjenom Rude uništiti Lamjanu", kaže Košta koji proziva i DORH i Trgovački sud da su godinu dana 'žmirili' na gospodarski kriminal koji je odnio stotine tisuća kuna iz brodogradilišta, a kojem je kumovao i bivši stečajni upravitelj Edvin Šimunov. "Sad zbog 10 tisuća kuna smjenjuju jedinog čovjeka koji nam je vratio radna mjesta", ogorčen je Košta:

"Došli smo do saznanja da je drugim tvrtkama uplaćeno 80.460 eura i 45.990 dolara, a to je 873 tisuće kuna. Dakle, mi smo to otkrili. Naš posao je popravljati brodove, zašto mi radimo posao DORH-a. Te satelitske tvrtke su platile nešto sitno računa za škver, oko 6.000 tisuća dolara, ali još uvijek nedostaje 659 tisuća kuna. To je trebala otkriti sutkinja. Kad smo je dva puta upozorili oglušila se, ali sad je cestarina veliki problem."

Radnici pripremaju kaznene prijave

Poručuju kako će uložiti žalbu Trgovačkom sudu u kojoj će objasniti koliko je Rude učinio za Nauta Lamjanu time što je vratio radnike na posao, osigurao im plaću, pokrenuo proizvodnju te otvorio put za nova zapošljavanja. No neće stati na toj žalbi, pripremaju i kaznene prijave zbog gospodarskog kriminala koji je, prema njihovim riječima, počinjen u brodogradilištu:

"Mi smo s našim problemom upoznali uglednog zagrebačkog odvjetnika, saslušao nas je, čovjek je zauzet jer svaki tjedan mora putovati u Njemačku, ali je rekao 'dečki, u pravu ste, na vašoj strani sam, zastupat ću vas'. Radi se o gospodinu Antu Nobilu. Dakle, on nas zastupa, pristao je, nije ništa uvjetovao, ne treba lova, ne treba ništa. Puca se po nama, ali smo i mi nabavili tešku artiljeriju."

Radnici sad, s pravom, strahuju što će biti s brodogradilištem. Trenutnom upravitelju Aleinu Khanu iz Rijeke ne vjeruju niti malo i poručuju mu:

"Ne znamo tko je, ali očito su ga svijećom tražili jer mu u biografiji piše da je vodio neke sitne stečajeve i da su svi završili prodajom imovine stečajnog dužnika. Htjeli bi mu poručiti da uštedi na gorivu, da uopće ne dolazi", poručio je Košta.

Pročitajte više