Radnicima najopasnije nuklearne u zapadnoj Europi naređeno da ostanu kod kuće zbog povišene radijacije!

Screenshot: Youtube

RADNICIMA britanskog nuklearnog postrojenja Sellafield u Cumbriji naloženo je da ostanu kod kuće zbog povišene razine radijacije, prenosi RT.

Radijacija je zabilježena na jednom dijelu postrojenja koji je djelomično stavljen izvan pogona.

Menadžment Sellafielda uvjeravaju javnost da razina radijacije nije dovoljno velika kako bi predstavljala bilo kakvu opasnost za okolicu te da istražuju uzrok povišene radijacije. Na posao su došli samo oni koji su neophodni za normalan rad nuklearnog postrojenja.

Zbog novonastalog stanja u postrojenju donijeli smo preventivnu odluku o reduciranju trenutnih aktivnosti te smanjenju broja radnika", stoji u priopćenju Sellafielda.



Nuklearka Sellafield drži desetine tona otpada plutonija iz britanskom nuklearnog oružanja još od hladnog rata. Jedna od zgrada postrojenja nazvana je "najopasnijom industrijskom zgradom u zapadnoj Europi".

Nuklearka je često na udaru prosvjednika protiv nuklearnog programa zbog niza problema s povišenom radijacijom s kojom se susrela posljednjih desetljeća.

Zatvaranje Sellafielda najavljeno je još u lipnju 2012. godine zbog brige oko štete za okoliš i terorističkih prijetnji. Nuklearka britanske porezne obveznike košta 106 milijardi dolara.

Pročitajte više