Radnik kao ustavna kategorija: Ako to mogu tražiti "branitelji", zašto ne bismo i mi?

Ilustracija: Hina

ZAŠTO ne? Ako to za sebe mogu tražiti HDZ-u prodani branitelji kao i oni lažni (koje nekim čudom baš oni najglasniji branitelji pred Ministarstvom branitelja uopće ne prozivaju), zašto to ne bi mogli tražiti mi radnici koji sve to plaćamo? Pita li mene itko za moja prava? Naravno da ne? Buni li se itko osim nas, par aktivističkih skupina za radnička prava? Naravno da ne. Sindikati u službi neoliberalnog feudalizma ionako brinu samo za sebe i za one birokratske parazite u državnoj i inim upravama. Branitelji vele da su stvarali Hrvatsku. Jesu, ali su pritom putem izostavili radnike koji su je stvarali usporedo sa njima. Kad je krajem ljeta na zadnjoj sjednici prije godišnjeg u saboru izglasan novi ZOR, prava mene kao radnika svedena su doslovno na razinu ispod žohara. Što je pritom zanimljivo, HDZ-ovci su prije toga napustili sabor, valjda su imali "pametnijeg posla". Prešutno su dali zeleno svjetlo svojim kolegama iz SDP-a da nas radnike nagaze još više.

Pita li me itko koliku plaću na kraju dobijem i da li mi je to dovoljno za preživjeti mjesec?

Od mog minimalca izdvaja se za crkvu, udruge koje su same sebi svrha, uhljebe, birokratske parazite, branitelje, lažne branitelje, za stranke koje su same sebi svrha, za saborske "zastupnike"…. Pita li me itko koliku plaću na kraju dobijem i da li mi je to dovoljno za preživjeti mjesec? Naravno da ne. Ali kada idem prosvjedovati zbog toga, onda me se proglasi komunjarom, četnikom, jugonostalgičarom…

Radim kod jednog privatnika, tajkuna, kriminalca (nije Todorić). Točnije, radim u jednoj od firmi koje je netko ugrabio pod sumnjivim okolnostima u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji. Posao je fizički zahtjevan i nije mi problem raditi. Problem je što su se moja prava kao radnika počela smanjivati i to drastično, poglavito nakon što je izglasan novi ZOR. Tako su primjerice u firmi ukinuli dodatak na plaću zvan uvjeti na radu. To su napravili tako da su zvali "neovisne stručnjake", koji su mjerili razinu buke, prašine i vlage vikendom kada se nije radilo(?!) ili onda kada je radilo manje strojeva. Ugradili su tako na jedan mlin za limunsku kiselinu koja nagriza kožu i oči, praktički običan usisavač. Doduše, je industrijski, ali je usisavač i to su nazvali aspiracijom i sada se kao manje praši. Praši se isto kao i prije, ali hej, oni su postavili svoje. Zatim su propisali obavezno nošenje čepića u ušima. Hej, manja je buka pritom. To što sad ne čujem uopće tko mi što govori od radnih kolega, a komunikacija je na poslu važna da bi se posao uopće obavio, to nema veze. Glavno da nama nije tolika buka. Vlagu su "riješili" tako da su nam rekli da kad peremo strojeve i ostalo, trošimo manje vode(?!). I ode dodatak zvan uvjeti na radu u nepovrat. Omogućio novi ZOR.

Novi ZOR omogućio je to da radim po 12 sati dnevno.

Od toga mi je osam sati plaćeno, a četri sata idu u tzv. preraspodjelu. Te sate, kako su nam rekli, koristit ćemo preko zime kad je manje posla i to nam naravno neće biti plaćeno. Neće mi biti dok ne radim, jer su mi rekli da moram iskoristiti te unaprijed odrađene sate, plaćen ni prijevoz, što znači da ću dobiti i manje od minimalca. Omogućio novi ZOR.

Kad se nekim čudom i desi da se radi popodnevna ili noćna smjena, koje su samim time i više plaćene, naprave to da u smjenu stave toliko radnika za posao koji inače treba obavljati tri puta više radnika. Nitko me ne pita koliko si pritom polomim kičmu. Kada sam pitao zašto se to dešava, prvo mi je rečeno da je sve po zakonu (omogućio novi ZOR), a onda i to da su popodnevna i noćna smjena skuplje, pa da se eto stavlja i manje radnika. U noćnu smjenu još i manje nego u popodnevnu, na istu količinu posla kao i u prvoj smjeni, kada su svi na svojim radnim mjestima u potrebnom broju za obavljanje posla. Znate koliko je više plaćena popodnevna smjena? 50kn za tjedan dana rada. Ne po danu, nego za tjedan dana dobijem 50kn više, ako me zahvati popodnevna smjena. Za noćnu se dobije 300kn za tjedan dana rada. Napomenimo da je moguće kada se rade popodnevne i noćne smjene, raditi samo jednu popodnevnu i jednu noćnu mjesečno. A taj smjenski rad uglavnom se radi preko sezone. Dakle, ako imam sreće, mjesečno dobijem 350kn više od minimalca uz polomljenu kičmu i otekle ruke i noge. Omogućio novi ZOR protiv kojeg nisam vidio ni jednog od onih koji su danas pred Ministarstvom branitelja, da se bune.

Što se postiglo sa haračem? Ništa, kriza je i dalje tu, a lažni i prodani branitelji uživali su u haraču.

Imamo u firmi i sindikat. Moćna je to organizacija. Govore stalno da je još i dobro kako je drugdje. Eventualna isplata uskrsnice i božićnice svedena je na to da su kolektivnim ugovorom (koji su samo bacili sindikalistima iz firme na stol i rekli im gdje trebaju potpisati) u kojemu stoji da se isplata gore navedenih stavaka primjenjuje samo onda ukoliko se ostvari plan. Plan se naravno nikada ne ostvari, iako svake godine uredno viču kako su postigli rast od toliko i toliko posto. Kada je Jaca uvela harač, sindikalist Ribić je urlao na Markovom trgu da i radnici privatnog sektora moraju podnijeti teret krize i da se harač mora uvesti i nama. Ribić mi duguje 2400kn koliko su mi oteli sa plaće u te dvije godine harača. To kanim naplatiti od Ribića osobno. Što se postiglo sa haračem? Ništa, kriza je i dalje tu, a lažni i prodani branitelji uživali su u haraču.

Nastavimo dalje u revijalnom tonu. U firmi gdje radim dosta je ljudi u zadnje vrijeme umrlo od raka. Rečeno nam je da nosimo maske. Nije problem, maske ionako nosimo stalno, iako su nam natuknuli da ako je moguće, jednu masku pojedini radnik koristi svih 12 sati(?!). Higijenski je ne, pogotovo po ljeti u firmi u kojoj nema klimatizacije i gdje je vanjska temperatura nerijetko za koji stupanj veća nego vanjska, a vlaga ide i do 80%. Pravi užitak za provesti 12 sati pod jednom maskom. Zimi naravno štede na grijanju.

Od 1997. za crkvene sam parazite prisilno izdvojio 7200kn

Od moje se plaće godišnje uzima 400kn za crkvu. Od 1997. kada je HDZ ispod stola potpisao neustavne Vatikanske ugovore, za crkvene sam parazite prisilno izdvojio 7200kn. Toliko mi duguje crkva i to kanim od njih naplatiti. Novi ZOR omogućio je da firma otjera bilo koga od nas, bilo kada, bez ikakvog objašnjenja i bez otpremnine. Radne knjižice vratili su nam svima još prošle godine, rekoše da ih više ne trebamo. Prije rada u firmi gdje sam sada, osam sam godina radio u hladnjači na temperaturama od -18 do -30. Najveća plaća tamo mi je bila 3200kn (prvih sedam godina od 2600 do 2800kn) i to u zadnjim mjesecima rada prije nego je firma za koju sam tada radio, propala.

Prekovremeni mi nisu bili plaćeni, uvjeti na radu mi nisu bili plaćeni, a radio sam tako da sam kroz osam godina, svake godine imao ugovor samo 6 mjeseci preko sezone, a ostalih 6 mjeseci sam radio na crno i placu dobivao na ruke. Bilo je doslovno uzmi ili ostavi. Kad se firma raspala, dobio sam otpremninu od pazite sada, 800kn i to u plavoj koverti. To se dešavalo tokom HDZ-ove i SDP-ove vladavine dok su se pozivali na pravnu državu. Pita li me na kraju svega itko od onih koje ja plaćam (i nije mi žao zbog toga) pred Ministarstvom branitelja kako preživljavam? Naravno da ne.

Stoga zahtijevam da se nas radnike uvede kao ustavnu kategoriju sa svim pravima i povlasticama.

Radnička fronta

Pročitajte više