Rafinerija u Bosanskom Brodu radi punim kapacitetom: "Zrak je i dalje zagađen!"

Foto: Arhiva

RAFINERIJA u Bosanskom Brodu ponovno radi punim kapacitetom nakon redovitog godišnjeg remonta, no zrak u Slavonskom Brodu i dalje je zagađen, upozorava gradonačelnik Mirko Duspara.

Remont rafinerije u Bosanskom Brodu trajao je malo više od mjesec i pol dana i za to je vrijeme radio samo pogon za održavanje grijanja. U rafineriji tvrde da stoga ne mogu biti odgovorni za prekoračenje vrijednosti štetnih tvari u atmosferi, no gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zna da je zrak i dalje zagađen.

"Mi u zadnjih mjesec i nešto dana, bez obzira na priče o remontu imamo izuzetno visoke koncentracije benzena i lebdećih čestica, a to imamo i ovih dana kada je kao intenzivnije počelo s radom" , istaknuo je Duspara.

O završetku godišnjeg remonta iz rafinerije su pisanim putem izvijestili ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i pozvali ga da ih ponovno posjeti kako bi se uvjerio da je u tijeku modernizacija pogona. O zagađenjima u Slavonskom Brodu ministra gotovo svakodnevno informira i gradonačelnik Duspara.

"Teško je komunicirati s ministrom kada on smatra da ovo nije nekakvo zagađanje i kada on kaže da Vlada dvije godine ne može ništa poduzeti, a dužni su zaštititi svoje građane", kaže Duspara.

Grad Slavonski Brod od Vlade traži da što prije postavi drugu mjernu postaju i dostave podatke analize lebdećih čestica, iako im je prema sadašnjim parametrima jasno da je za povećanu koncentraciju benzena i sumporovodika kriva rafinerija iz Bosanskog Broda.

Pročitajte više