Rajko Ostojić u posjetu Beogradu: Sa Srbijom će potpisati Memorandum o suradnji u području zdravstva i medicine

Foto: Davor Pongračić/Cropix

POVODOM dviju transplantacija jetre, koje su u Kliničkom centru Srbija zajedno izveli hrvatski i srpski liječnici, ministar zdravlja Rajko Ostojić sa suradnicima danas boravi u Beogradu.

Hrvatski ministar zdravlja održat će radni sastanak sa srbijanskom ministricom zdravlja prof. dr. Slavicom Đukić Dejanović s kojom će u zgradi Vlade Republike Srbije potpisati Memorandum o suradnji između dvaju država u području zdravstva i medicine. Nakon toga, posjetit će transplantirane pacijente u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbija.

Dvije transplantacije jetre obavljene su 26. i 29. lipnja u sklopu suradnje KB Merkur i Kliničkog centra Srbija.

Cilj je, kako su poručili iz hrvatskog Ministarstva zdravlja, potaknuti razvoj transplantacijskog programa jetre u toj zemlji, a Hrvatska kao vodeća zemlja u transplantaciji organa u svijetu u tome može pomoći.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Hrvatski tim liječnika predvodili su prim. dr. Branislav Kocman i prof. dr. Stipislav Jandrijević. Novu jetru i šansu za život dobili su 28-godišnja pacijentica koja je bolovala od autoimune ciroze jetre i čekala na novi organ deset godina te 35-godišnji muškarac s Wilsonovom bolešću, koja je prouzročila cirozu jetre.

Pročitajte više