Rak dojke najsmrtonosniji kod mladih žena, već od dvadesete godine potrebno ići na ultrazvuk dojke

Foto: M.P.Š.

DAN RUŽIČASTE VRPCE čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke održava se diljem Hrvatske, a na zagrebačkom Cvjetnom trgu tijekom cijelog dana odvijaju se razne akcije koje potiču žene da misle na svoje zdravlje.

Europa Donna Hrvatska, hrvatski forum za borbu protiv raka dojke prikupljao je novac za kupnju aparata kojim se može obaviti jednokratni tretman zračenja za vrijeme operacije, što nadomješta kod raka dojke uobičajenih tridesetak zračenja kroz šest tjedana.

Predsjednica foruma dr. Nada Kraljević u razgovoru za Index rekla je kako akcija prikupljanja sredstava za kupnju ovog aparata traje od samog početka godine, no na žalost, prikupljeno je kaže, samo 200.000 kuna, a aparat stoji 700.000 eura.

Aparat za jednokratno zračenje stoji 700.000 eura, a prikupljeno samo 200.000 kuna


"Ovo je više simbolična akcija jer očito je da ne možemo prikupiti toliki novac. No sav taj novac stoji na žiro računu i koristit će se isključivo za kupnju toga aparata. Budući da je akcija pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića i Ministarstva zdravlja oni bi trebali financirati veći dio, a mi ćemo dodatno pomoći sa sredstvima koja prikupimo", rekla je dr. Nada Kraljević iz Klinike za tumore.

Ističe kako bi ovakav aparat znatno olakšao ženama proces liječenja jer bi umjesto šest tjedana, morale na zračenje samo jedan tjedan, a osim za zračenja dojke aparat bi se, kaže, mogao koristiti i za liječenje raka jajnika, debelog crijeva i jetre.

"Takav aparat se koristi već diljem svijeta i bolnice ga sve više nabavljaju, a u Hrvatskoj ga još nemamo. Iako je on jako skup, isto tako je višestruko isplativ. Liječenje je kraće i jeftinije, manje su nuspojave i nema posljedica dugotrajnog zračenja", rekla je dr. Kraljević.

Ovu akciju prikupljanja organizirali su u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom, a svi koji žele donirati za kupnju aparata mogu pomoći pozivom na broj 060 8100.

Na Cvjetnom trgu predstavila se i udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Sve za nju", koja je prije tri godine pokrenula i Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka.

Godišnje 2000 novo oboljelih od raka dojke, a 1033 osobe lani umrle

Predsjednica udruge dr. Alemka Balenović u razgovoru za Index rekla je kako je izrazito važno da i žene mlađe životne dobi, već od dvadesete godine, odlaze na ultrazvuk dojke jer im to može spasiti život.

"Iako ne postoje podaci koliko je mladih žena oboljelo od raka dojke, sve ih je više, a na žalost rak u mlađoj dobi je češće smrtonosan jer se puno brže razvija i napreduje nego kod žena starije dobi. Zato je važno preventivno odlaziti na ultrazvuk dojke koji se danas može obaviti i u domovima zdravlja gdje su radiolozi obučeni da vrše takav pregled", rekla je dr. Balenović, dodajući kako bi sve mlade djevojke i žene na ultrazvuk trebale otići jednom u dvije godine.

Dodaje kako je prema statističkim podacima i dalje najveći broj oboljelih od raka dojke između 50 i 69 godine pa se te žene preventivnim programom od strane Ministarstva zdravlja pozivaju na besplatne mamografije.

Ako se, kaže, u toj dobi na vrijeme otkrije rak, on je u 90 posto slučajeva izlječiv. Danas svake godine imaju 2000 novo oboljelih od karcinoma dojke, a 1033 osobe godišnje od njega umre.

 

Pročitajte više