Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i dalje presporo

Screenshot: YouTube

BRODSKO-posavska i Osječko-baranjska županija najaktivnije su u rješavanju problema vezanih uz raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, rekla je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević na sastanku koji je s predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednih udruga održan u srijedu u Slavonskome Brodu.

Po podatcima iz te agencije, u natječajnoj proceduri je oko tisuću hektara iz Brodsko-posavske županije. Ravnateljica Mičević poručila je da će ugovori s budućim korisnicima biti potpisani na vrijeme kako bi se te površine prijavile u sustav poticaja.

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić rekao je da su od prvog dana upozoravali da Zakon o državnom poljoprivdrenom zemljištu ne ide na ruku obiteljskim gospodarstvima nego velikim tvrtkama.

"Proceduru smo poboljšali, ali to još nije brzina koja bi zadovoljila sve poljoprivrednike. Agencija trenutačno ima 56 zaposlenih, od toga 36 radi u središnjici u Zagrebu, a ostali u Osijeku u Odjelu za praćenje stanja poljoprivrednog tla", rekao je Vrakić, dodajući da će - kako bi se poboljšao proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem - ove godine pokušati ustrojiti regionalne centre.

Potrebna četiri regionalna centra


Za Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju centar bi trebao bi biti u Slavonskome Brodu, a za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju u Osijeku. Treći regionalni centar trebao bi biti u Splitu, četvrti u Pazinu, a centar za sjevernu Hrvatsku trebao bi ostati u Zagrebu.

"Vjerujemo da će raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem tada ići mnogo brže. Mi ne možemo riješiti sve probleme koji se u zemljišnoj politici nisu rješavali zadnjih 20 godina", rekla je Mičević i dodala da je Agencija za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u međuvremenu završila i informacijski sustav koji objedinjuje sve podatke za kvalitetno raspolaganje državnom zemljom.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović rekao je da je u toj županiji u sustavu poticaja oko 80 posto raspoloživoga poljoprivrednog zemljišta te da županija čini sve kako bi se postotak povećao radi jačanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Pročitajte više