Raste pritisak na HRT-u: Sever i Knežević na Dan slobode medija zaradile prijavu Etičkom povjerenstvu

"NA DAN slobode medija meni i Leli je uručena jos jedna prijava Etičkom povjerenstvu. Zbog uredničke odluke i zbog mišljenja. Pa... sretan mi Dan slobode medija! Sretan i tebi, Lela Knežević", napisala je danas urednica HTV-ove emisije Hrvatska uživo Maja Sever na svom Facebook profilu.

Sever je očito, nakon prošlotjedne opomene pred otkaz, zaradila i prijavu Etičkom povjerenstvu zajedno s kolegicom Lelom Knežević. Nije pojasnila zbog čega je dobila najnoviju prijavu.

Pismena opomena pred otkaz zbog gostovanja Drage Pilsela

Podsjećamo, prošloga tjedna Sever je uručena pismena opomena pred otkaz, i to samo sat i pol prije emitiranja njezine emisije. "Dosta profesionalno od upravljačkih struktura. Sljedeći put će me mlatnuti toljagom po glavi", prokomentirala je tada situaciju Facebooku.

Opomenu je dobila zbog navodne neprofesionalnosti i kršenja Etičkog kodeksa, a spornim se pokazalo gostovanje Drage Pilsela, koji je kao glasnogovornik don Ivana Grubišića sudjelovao u emisiji nakon što je Nadbiskupija splitsko-dalmatinske suspendirala svećenička prava don Ivana Grubišića.

Maji Sever je zamjereno to što svim stranama nije dala jednaku zastupljenost i tretman, iako je priopćenje Nadbiskupije, kao "druge strane" tad pročitano u cijelosti. Kasnije je objasnila da je sve započelo pritužbom jednog gledatelja Vijeću za elektroničke medije, na čijem je čelu Zdenko Ljevak.

"Gledatelj je pisao Ljevakovoj agenciji (to je onaj Ljevak koji hoće da titlamo srpske filmove) da je Pilsel ružno govorio o Crkvi u mojoj emisiji, Ljevak je pisao HRT-u, HRT je dao zadatak ženi u pravnoj službi da istraži jesam li postupila novinarski profesionalno, iako sam joj objasnila da po Zakonu o HRT-u to nije posao pravne službe. Onda je protiv mene svjedočio čovjek koji je sutradan u emisiji počinio isto `zlodjelo` za koje sam ja osuđena. Na osnovu njegovih riječi i procjene jedne pravnice koja je došla u paketu Stipić-Novinić-Ugarković meni je ovaj zadnji u nizu, inače lik je prije dva mjeseca dao ostavku, potpisao opomenu pred otkaz. Zbog gostovanja jednog čovjeka. Pa, tko je tu lud?", upitala se Sever.

Pročitajte više