"Rat umjetninama": Talijanski muzej paljenjem umjetničkih djela prosvjeduje protiv mjera štednje

Foto: CAM.com

TALIJANSKI muzej suvremenih umjetnosti Casoria počeo je paliti svoje vrijedne umjetnine kao znak protesta zbog vladinih strogih mjera štednje i rezova u državnom proračunu. Tvrde da će rezovi dovesti kulturne institucije do samog bankrota, javlja BBC.

Antonio Manfredi iz muzeja Casoria jučer je zapalio prvu sliku te naglasio da je više od 1.000 umjetničkih djela na putu k uništenju i to zbog vladinog nemara prema kulturnim vrijednostima. Radilo se o djelu francuskog slikara Severinea Bourguignona, koji je pristao na zahtjev muzeja i podržao cijelu akciju.

Gospodin Manfredi odlučio je svakog tjedna zapaliti po tri umjetnička djela u akciji "Rat umjetnosti", a pridružili su mu se i umjetnici iz drugih dijelova Europe, poput jednog velškog slikara koji je u ponedjeljak zapalio svoju sliku "Manifesto".

Paljenje umjetnina Manfredi je nazvao "simboličnim potezom" kojim pokazuje svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji se rješava ekonomska kriza u Italiji. Predstavnici kulturnih institucija u zemlji tvrde da ih je kriza posebno teško pogodila, a donacije iz državnog proračuna i od strane privatnih investitora iz dana u dan sve više "presušuju".

Pročitajte više