Ravnatelj škole iz Osijeka od Jovanovića traži ukidanje domaćih zadaća



OVA SE školska godina bliži kraju, a u novu će učenici Osnovne škole Vijenac iz Osijeka s još širim osmijesima na licima. Naime, odlukom ravnatelja te osnovne škole Stjepana Sokola, učenici više neće morati pisati domaće zadaće. Odluka koju je ravnatelj obznanio još u siječnju ove godine, na snagu stupa s prvim danima iduće nastavne godine, 2012./2013., a učenici su je s oduševljenjem prihvatili.

Štoviše, Sokol je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tražio da ukine domaće zadaće za sve učenike, odnosno da da odobri izbacivanje domaćih zadaća iz imenika kao sastavnog dijela ocjenjivanja.

"Razgovarao sam s mnogim hrvatskim pedagozima i didaktičarima i svi se slažu sa mnom. Domaće zadaće su djeci samo opterećenje, a u konačnici dobijemo samo kontraefekt i ocjenu koja najčešće nije mjerilo znanja učenika, već njegovih roditelja, sestara, braće ili instruktora", izjavio je Sokol za Vjesnik.

Dodaje kako to ne bi značilo da profesori ne smiju djeci davati domaće zadaće, već samo da ih ne smiju ocjenjivati. "Svrha zadaća ne smije biti ocjena, nego vježbanje, ponavljanje, odnosno utvrđivanje gradiva. Prioritet nam treba biti znanje djece, a ne da im zadaće radi netko drugi pa da za to dobivaju ocjene", kaže Sokol.

Podsjetimo, ravnatelj Sokol se protiv pisanja domaćih zadaća bori još od sedamdesetih godina i vlastitim primjerom pokazuje kako djeca više truda ulažu na nastavi ako ih se ne opterećuje dodatno pisanjem zadaća kod kuće.

Pročitajte više