Ravnateljstvo HRT-a: "Odgovornost djelatnika paušalno se proglašava napadom na slobodu govora"

Foto: Hina

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO i Sindikat novinara Hrvatske danas su osudili najavljene otkaze novinarkama HRT-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić zbog njihovog nedozvoljenog istupa u javnosti. Također, od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zatražili su da odmah povuče odluku o otkazima inače će zatražiti njegovu ostavku.

> HND i SNH zaprijetili Radmanu i zatražili da povuče otkaze kojima "sije strah" na HRT-u

Na optužbe se oglasilo i Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska radiotelevizija njeguje najviše standarde radnih i profesionalnih prava i sloboda novinara i svih zaposlenika, kao i brojne institucionalne mehanizme njihove zaštite koji su u suglasju s demokratskim dosezima hrvatskog zakonodavstva, dokumentima Europske Radiodifuzne Unije (EBU) i europskom medijskom praksom.

Zaposlenici HRT-a obvezni su, sukladno tim standardima, u svojim javnim istupima čuvati ugled kuće u kojoj rade kao i ugled i dostojanstvo kolega s kojima rade. Posebno je neprihvatljivo opetovano nanositi štetu ugledu Poslodavca i vlastitih kolega što je norma koju poštuju i zaposlenici svih drugih medijskih kuća u RH.

Ravnateljstvo HRT-a stoga smatra neutemeljenim sve tvrdnje iznesene u medijima i javnosti posljednjih dana kojima se legitimni postupci utvrđivanja osobne odgovornosti pojedinih djelatnika HRT-a, zbog kršenja obveza iz radnog odnosa neargumentirano osuđuju, odnosno paušalno proglašavaju napadom na slobodu govora i kršenjem temeljnih ustavnih prava.

Pozivamo zaposlenike HRT-a da sva pitanja, dvojbe i prijepore o načinu i kvaliteti rada HRT-a rješavaju unutar kuće, a ne traženjem potpore u sferama politike i javnosti koja često prosuđuje temeljem netočnih ili nepotpunih informacija  što posljedično otvara mogućnost raznih manipulacija i novih nepotrebnih sukoba."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.