Razgrabljene HEP-ove obveznice, Čačić oduševljen: Investitori nam vjeruju, mogli smo dobiti 3 milijarde dolara!

STRUČNJACI Hrvatske elektroprivrede posljednjih su dana obilazili München, Frankfurt, Zürich i London u potrazi za kupcima obveznica. Predstavljali su ulagačke projekte i planove kompanije. Ponudili su obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, i to bez jamstva države, a pokazalo se kako je interes za HEP-ove obveznice bio čak šest puta veći.

HEP je sinoć priopćio kako je odredio cjenovne uvjete izdanja za euroobveznicu denominiranu u američkim dolarima, u iznosu od 500.000.000,00 američkih dolara, s kuponom od 6,00 posto, prinosom 6,00 posto, cijenom izdanja 100,00 posto te dospijećem 2017. godine. U priopćenju se navodi i kako će se dio sredstava koristiti za refinanciranje postojećega duga, dok će ostatak ići za financiranje planiranih investicija te opće korporativne svrhe.

Gostujući u sinoćnjem Dnevniku 3, ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić potvrdio je kako su sve HEP-ove dionice razgrabljene te dodao da je time HEP postao svjetski investicioni prisutna kompanija.

"Postignuta je kamatna stopa od 6 posto, izuzetno povoljna jer se država Hrvatska nije u zadnjih pet godina, otkad je počela svjetska kriza, zaduživala po takvoj kamati nego po 6,5, 6,375 posto, 6,25 posto. Izuzetno kvalitetno, ovo je povjerenje ne samo u HEP nego i u Hrvatsku", zadovoljno je zaključio Čačić.

"Mogli smo dobiti gotovo tri milijarde da smo tražili. Takav veliki interes zaista je gotovo nezapamćen. Ovo je izuzetno značajna poruka koja pokazuje da država ima kvalitetne projekte. Novca na tržištu vidjeli smo da ima, samo je potrebno imati kvalitetan projekt", zaključio je Čačić.

Vlada HEP-u dopustila nova zaduživanja

Hrvatska vlada je na sjednici u srijedu omogućila Hrvatskoj elektroprivredi nova zaduženja. Ta odluka sporna je iz najmanje dva razloga. Kao prvo, donesena je na zatvorenom dijelu sjednice, što do sada nije bila praksa. Drugo, i još važnije, kada je u svibnju ove godine HEP-u omogućeno zaduženje za 400 milijuna kuna, na sjednici Vlade je rečeno da je to zadnji put.

"Vlada jest odobrila kredit HEP-u, ali ovo je zadnji za saniranje gubitaka. Jedini koji će inače biti odobreni su oni investicioni", rekao je Čačić. "Ovo bi trebalo biti zadnji put. Prvi i zadnji put", dodao je Milanović.

Obje ove izjave datiraju iz 31. svibnja ove godine. Vlada je HEP-u tada dozvolila da se zaduži za 400 milijuna kuna kod HPB-a, PBZ-a i Raiffeisen banke. HEP-u je kredit omogućen kako bi sanirali tekuće obveze koje su dosegnule 366,4 milijuna kuna.

Zaduženja na zatvorenoj sjednici

Datog obećanja Milanović i Čačić držali su se točno pet mjeseci. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je HEP-u omogućila dodatna zaduženja upravo u svrhu osiguranja likvidnosti, te u svrhu obrtnog poslovanja.

"Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 59. sjednice donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat zaduženja kod Raiffeisenbank Austria d.d. Radi se o davanju suglasnosti HEP-u za prolongat revolving limita u iznosu do 40.000.000,00 EUR-a za financiranje pozicija iz Gospodarskog plana HEP-a za 2012. godinu – osiguranje likvidnosti.

Također, donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat i povećanje iznosa zaduženja kod SG – Splitske banke d.d. Daje se suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat i povećanje iznosa okvirnog kredita u iznosu do 16.000.000,00 EUR-a kod SG-Splitske banke d.d., za obrtno poslovanje", priopćeno je iz Vlade.

Pročitajte više