"Razlika je drastična. Što danas možemo kupiti za 100 kuna, a što smo mogli prije godinu dana"

NOVE crne brojke za hrvatsko gospodarstvo. Strmoglavila se i potrošnja na malo koja u srpnju bilježi pad od 5,1 posto. Iako će turistička sezona naizgled ušminkati rezultate i ublažiti smanjenje potrošnje, nadolazeća jesen s najavama porasta broja nezaposlenih, porastom cijena hrane, goriva i troškova života ne sluti na dobro.

Gospodarstvo slabi i na početku trećeg tromjesečja. U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao za 5,1 posto na godišnjoj razini, što je konstantan pad već posljednjih pet mjeseci.

"Što možemo kupiti za 100 kuna sada, a što smo mogli prije godinu dana"

"Svjedoci smo, kada idemo u trgovinu, što možemo danas kupiti za 100 kuna, a što smo mogli prije 12 mjeseci, dakle, razlika je drastična. Vidjeli smo sada, s poskupljenjem goriva, definitivno sve ostalo ide, ide lagano struja i plin. Računica je jasna", smatra šefica sindikata trgovine Dragica Mišljević.


Plaće padaju ili stagniraju, a proporcionalno tome i potrošnja pada. Sve je to rezultat porasta broja nezaposlenih, konstantnog rasta troškova života te stagnacije kreditiranja. Blagom pak porastu potrošnje doprinijeli su dobri turistički rezultati, kaže direktorica Sektora trgovine pri HGK, Milica Rakuša Martulaš. "I čak u srpnju, u odnosu na lipanj je rastao za 16,9 posto. Mi očekujemo i u kolovozu, u najjačem turističkom mjesecu na mjesečnoj razini rast prometa maloprodaje", kaže Rakuša Martulaš.

"Jednostavno, novaca nema"

No, Mišljević smatra kako su i te brojke još uvijek puno manje od očekivanog. "Ja nisam optimist da će se ono što smo izgubili kroz ova prethodna dva kvartala da će se namiriti ovdje, kao što niti ne očekujem da ćemo dostići potrošnju, onu blagdansku za Božić i Novu godinu iz prethodnih godina, kada je to bilo negdje oko 10 ili 11 milijardi kuna. Jednostavno, novaca nema", poručuje Mišljević.

Dobre vijesti stižu iz Porezne uprave. Stup srama dao je rezultate i napunio državnu blagajnu. U mjesec dana u proračun se slilo 55 milijuna kuna poreznog duga. Dugove je u potpunosti podmirilo 299 dužnika koji su izbrisani s crne liste, a u državni su proračun uplatili više od 21 milijun kuna. Dug je smanjilo i 665 dužnika koji su uplatili 33 milijuna kuna.

Pročitajte više