Reagiranje Vlade: Ministar Ostojić ne daje novac za izvješćivanje javnosti o reformi nego za "dvosmjernu komunikaciju"

Foto:

SLUŽBA za odnose s javnošću, Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske nakon objave teksta o angažiranju PR-a za posao u Ministarstvu zdravlja odaslala je na adresu redakcije Indexa zahtjev za reagiranjem kojeg objavljujemo u cijelosti.

Žao nam je što stvaran sadržaj Odluke o obavljanju poslova odnosa s javnošću s priloženim obrazloženjem, donesene na 41. sjednici Vlade Republike Hrvatske i svima dostupne na našoj web stranici, koju vam dostavljamo u prilogu i koja je sastavni dio ovog reagiranja, ni vašeg novinara nije zanimala dovoljno da je pročita prije pisanja ovoga članka.
 

Naime, i vaš cijenjeni novinar ponavlja opću tezu o potpunoj zabrani, koja, navodi, nije dugo trajala, rada tijela državne uprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i drugih pravnih osoba kojih je osnivač Republika Hrvatska te trgovačkih društava s većinskim ili pretežitim vlasništvom države, s fizičkim i pravnim osobama za obavljanje poslova odnosa s javnošću.

I iz same odluke i njezinog obrazloženja koje dostavljamo u prilogu, te usmenog obrazloženja predsjednika Vlade na samoj sjednici, razvidno je da se ona odnosi na redovito obavljanje poslova odnosa s javnošću za koje su gore navedena tijela već  ekipirana, dok će za eventualno angažiranje fizičkih ili pravnih osoba za obavljanje odnosa s javnošću u slučaju izvanrednih, većih projekata za koje postojeći ljudski resursi u tim tijelima nisu dostatni, suglasnost davati Vlada Republike Hrvatske, a oni biti odabirani u javnom i transparentnom postupku.


U konkretnom se slučaju radi o višemjesečnoj kampanji izvješćivanja javnosti o reformi sustava zdravstva te načinima njezinog provođenja, za koju će biti pripremljen strateški plan  i tijekom koje će biti  provedeno nekoliko istraživanja javnog mišljenja među hrvatskim građanima te organizirane javne rasprave o reformi, te za koju će procedura biti provedena u  skladu s propisanim Smjernicama Svjetske banke za odabir i angažman konzultanata.


Iz svega navedenog, jasno je da se ne radi o pukom obavješćivanju javnosti o prioritetnom poslu reforme zdravstvenog sustava, kako insinuira autor teksta, nego o izvanrednom, daleko opsežnijem poslu dvosmjerne komunikacije ministarstva koje je nositelj tog projekta sa cjelokupnom javnošću, a kakve navedena Odluka jasno predviđa.

Pročitajte više