Referendum koji nitko nije podržao: 99,97 posto Srba reklo "ne" kosovskim institucijama

SINOĆ je završio referendum u četiri općine na sjeveru Kosova. Na izjašnjavanju koje nije podržao ni službeni Beograd, a ni Priština, 99,97 posto Srba je reklo "ne" kosovskim institucijama.

Na pitanje podržavaju li institucije "takozvane Republike Kosovo" sa da je odgovorilo samo 69 glasača ili 0,26 posto. Na 82 mjesta je izašlo 75,28 posto građana, a konačni rezultati referenduma će biti poznati u nedjelju, pišu srpski mediji. Predsjednik općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je kazao kako očekuje da međunarodna zajednica uvaži stav kosovskih Srba da ne žele biti dio nezavisnog Kosova.

Tadić rekao da je referendum štetan za Srbiju


"Ovaj referendum, kao što i kažu u Beogradu, neće imati pravne posljedice, jer se izjašnjavamo o onome što već piše u Ustavu Srbije, a to je da je Kosovo i Metohija dio Srbije", rekao je Pantić i dodao da očekuje da će zbog rezultata referenduma međunarodna zajednica "smanjiti pritisak na sjever Kosova". Referendum je održan u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom potoku. Jedino je u Leposaviću glasanje trajalo jedan dan, dok se u ostalim općinama glasalo dva. Zanimljivo je da su kosovski Srbi za datum referenduma izabrali baš Dan državnosti Srbije.

Kako bi više ljudi izašlo na referendum, kroz Leposavić je kružio automobil sa razglasom iz kojeg su svirale srpske domoljubne pjesme te se ljude pozivalo na glasačka mjesta. U četiri općine na sjeveru Kosova ima 35 tisuća birača. Predsjednik Srbije Boris Tadić jučer je izjavio da je referendum štetan "kada su u pitanju interesi države".

Pročitajte više