Referendumski ustanak: Tražit ćemo smjenu NO HRT-a i Hine jer ne služe kao javni servisi i blokiraju informacije

Foto: Facebook/Referendumski ustanak

REFERENDUMSKI USTANAK, građanska inicijativa koja do 15. listopada prikuplja potpise građana za raspisivanjem referenduma s pitanjima za poništenje pretvorbe i privatizacije, za zabranu ovrhe i deložacije na jedinoj nekretnini u vlasništvu građana te poziva na smjenu Vlade, tužit će HRT i Hinu jer nisu informirali građane o akciji.

Predsjednik organizacijskog odbora "Referendumskog ustanka" Zoran Mihajlović za Index je rekao da će tražiti smjenu NO HRT-a i Hine jer su kao javni servis dužni informirati građane o akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma.

"Mi smo im urudžbirali dokumente da se 1. listopada kreće s prikupljanjem potpisa, a oni su to ponovo ignorirali. Kad smo prvi put prikupljali potpise na prvom referendumskom ustanku ni onda nisu pravovremeno obavijestili javnost. Tada nismo ništa poduzeli, no ovog puta pokrećemo tužbe i posljednjeg dana prikupljanja potpisa, 15. listopada, organizirat ćemo prosvjed na Markovom trgu i tražiti smjenu vodstva HRT-a i Hine", rekao je Mihajlović.

Šest mjeseci čekaju rješenje Ministarstva uprave

Iako se, kaže, njihova građanska inicijativa ne bavi prosvjedima, moraju nešto poduzeti jer HRT i Hina kao hrvatski javni servisi o svemu moraju informirati građane, a ne blokirati informacije.

Mihajlović je rekao kako prikupljanje potpisa zasad ide jako dobro unatoč blokadama određenih medija, no da je siguran kako će prikupiti dovoljan broj potpisa da Sabor raspiše referendum.

Iako su u prvom referendumskom ustanku prikupili 480.000 potpisa, što je dovoljno za održavanje referenduma, Ministarstvo uprave do danas nije donijelo odluku imaju li dovoljan broj potpisa.

"Mi smo Saboru dostavili potpise 15. ožujka, dakle prije više od pola godine i nekoliko puta smo ih kontaktirali, no u Saboru nam kažu kako su potpisi u Ministarstvu uprave i da se čeka njihovo rješenje", rekao je Mihajlović.

Kaže kako će, ako treba, organizirati i treći referendumski ustanak i tako sve dok se ne prikupi dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma.

Poništenje pretvorbe je moguće

Iako po forumima ima i pozitivnih i negativnih komentara na njihova referendumska pitanja za koja mnogi tvrde da su nerealna i nemoguća, Mihajlović kaže kako proces održavanja referenduma nije nemoguć već da je to proces koji treba osvijestiti javnost.

"Sabor je 2005. donio naputak da Vlada postupi po nalogu Državne revizije i poništi pretvorbe i privatizacije iz 90-ih, ali Vlada to nije učinila i nikome ništa. Zato sad želimo reagirati i osvijestiti narod da je to moguće učiniti i da je poništenje pretvorbe moguće", rekao je Mihajlović, ističući kako se ne mora iznositi previše argumenata zašto se pretvorba mora poništiti.

Dodaje kako su odlični primjeri iz Južne Amerike i Mađarske gdje Vlade nastoje sve ključne stvari vratiti u ruke države i naroda.

"Evo mađarski predsjednik Viktor Orban tako nacionalizira energetiku, trebamo i mi vratiti državno vlasništvo, to je u interesu svih građana ove zemlje", rekao je Mihajlović.
 

Pročitajte više