Restorateri o fiskalnim kasama: Vlada će se silno razočarati pa ne držimo novac u čarapama!

"ČINJENICA je da se ministru financija Slavku Liniću čini kao se u ugostiteljstvu okreće strašan novac te da su u ovoj djelatnosti jako puno krade", naglasio je u razgovoru za Novi list Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera Hrvatske komentirajući najavu uvođenja fiskalnih blagajni koji su za ugostitelje još jedan dodatni trošak u vremenu kada gostiju gotovo i nema.

Nerealno od fiskalnih kasa imati milijardu kuna dodatnog poreza

Naime, promet je na rekordno niskim razinama, a očekivanja Vlade da će se uvođenjem poreznih kasa uprihodovati preko milijardu kuna dodatnog poreza restorateri smatraju -  nerealnim.

"Vlada će se jako iznenaditi jer tog silnog novca u ugostiteljstvu nema. Sada su se okomili na ugostitelje jer misle da spremamo velik novac u čarape, a samo ove godine je u Hrvatskoj zatvoreno oko 700 lokala. S time da će nakon završetka sezone biti još i više onih koji će staviti ključ u bravu", komentirao je Folnegović za Novi list dodajući kako turistička sezona ne pokazuje onako dobro kao što je najavljivano.

Potrošnja gostiju je slaba, turisti štede, a davanja su i nadalje ista.

Što traži Vlada?

Podsjetimo, prema odluci Vlade od 1. siječnja 2013. fiskalne blagajne morat će imati poduzetnici i ugostitelji, a od 1. srpnja svi oni koji se bave poslovanjem gotovinom. Novi softverskim rješenjem promet gotovinom bit će pod izravnim nadzorom Porezne uprave, ali i građana koji će prema poreznom broju na računu sami moći provjeriti jesu li prevareni ili ne. Trošak računala, odobrenja FINA-e i linka s Poreznom upravom bit će za poduzetnike oko 3.200 kuna, a za Poreznu upravu ukupno 43 milijuna kuna u iduće tri godine.

Pročitajte više