Rezultati pilot-programa mikrokreditiranja MINPO i HAMAG-a: 32 kreditirana projekta za 80 radnih mjesta

Foto: scx.hu

PILOT program mikrokreditiranja poduzetnika koji su Ministarstvo poduzetništva i obrta i HAMAG-INVEST u ovoj godini po prvi puta realizirali u Hrvatskoj uspješno je završen i zato će poslužiti kao model po kojemu će se još povoljnije i izdašnije kreditirati mikropoduzetnici i poduzetnici početnici, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare u HAMAG-INVEST-u na kojoj su predstavljeni rezultati ovogodišnjeg programa mikrokreditiranje, ali i sporazum koji je HAMAG-INVEST početkom prosinca potpisao s Europskim investicijskim fondom (EIF) kojim je predviđeno uvođenje novog jamstvenog programa za poduzetnike početnike u okviru kojega će EIF svojim kontra jamstvima podijeliti rizik jamstava koja će HAMAG-INVEST odobriti poduzetnicima početnicima u sljedeće tri i pol godine, priopćeno je iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

U tom razdoblju planirano je plasiranje 400 milijuna kuna jamstava poduzetnicima početnicima.

Ministar Maras je rekao da je odaziv mikropoduzetnika bio vrlo velik na ovogodišnjem HAMAG-ovu natječaju za mikrokreditiranje, među ostalim i zato što su mikropoduzetnici i poduzetnici početnici vraćanje kredita jamčili samo osobnom zadužnicom, a ne i hipotekom na svoju ili imovinu tvrtke. Usto, poduzetnici početnici nisu kod podnošenja zahtjeva morali niti imati registriranu tvrtku, dakle, "kreditirali smo njihovu poduzetničku ideju“, zaključio je ministar Maras.
 
Maksimalni iznos mikrokredita diže se na 200 tisuća kuna
 
Najavio je i da će u sljedećoj godini maksimalni iznos kredita biti podignut sa 70 na 200 tisuća kuna. Veoma je važno, nastavio je Maras, i to što je HAMAG-INVEST postigao sporazum s EIF-om jer osim što će ubuduće s njime dijeliti rizik na izdana jamstva mikropoduzetnicima morao je i svoje djelovanje uskladiti sa standardima i kriterijima EIF-a što je uspješno završeno o čemu svjedoči i potpisani sporazum. HAMAG-INVEST je u ovoj godini odobrio preko 400 jamstava, četiri puta više nego u 2011. godini, a cilj nam je da u sljedećim godinama odobrava oko 500 jamstava godišnje, zaključio je ministar Maras.
 
Predsjednik Uprave HAMAG-INVEST-a Darko Liović podsjetio je da su za mikrokreditiranje poduzetnika planirana sredstva u iznosu od 2,1 milijuna kuna.
 
32 kreditirana projekta za 80 radnih mjesta
 
"Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo sva planirana sredstva potrošili“, rekao je Liović. Od 220 zaprimljenih zahtjeva odobrena su 32 jamstva u prosječnom iznosu od oko 64 tisuće kuna (najmanji mogući iznos bio je 10. 000, a najveći 70.000 kuna). Realizacijom tih 32 kreditiranih projekata planirano je otvaranje 80 novih radnih mjesta. Polovina jamstava odobrena su za investicije, a druga polovina za obrtna sredstva. Dvanaest kredita ili 38 posto odobrena su ženama poduzetnicima, a sedam kredita je odobreno poduzetnicima početnicima za osnivanje novih poduzeća. Po djelatnostima je 16 kredita odobreno proizvodnim tvrtkama, 13 uslužnim tvrtkama, 2 informatičkim i 1 građevinskoj tvrtki.
 
I Darko Liović je naglasio važnost sporazuma koji je HAMAG-INVEST potpisao s EIF-om jer se njima jača HAMAG-ov financijski ugled, omogućava novi kvalitetniji jamstveni programa za poduzetnike početnike s većim iznosima jamstava, s većim postocima jamstava i novim kategorijama financiranja, a i prognozirana ušteda za državni proračun za plaćanje po jamstvima nije mala – 40 milijuna kuna.
 
 

Pročitajte više