Ribićevi sindikati ne odustaju ni nakon premijerova poziva da "prespavaju" odluku: Nije nam ponudio ništa novo



NAKON što ih je premijer Zoran Milanović jučer pozvao da prespavaju i da se predomisle, sindikati koji nisu potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ipak ne odustaju.

Sindikalisti Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktašić, kažu, ne vide nikakav pomak u komunikaciji jer premijer samo prenosi stavove pregovaračkog odbora Vlade. "Ne želimo pristati ni na što što nije u interesu naših članova, pa neka oni sami odluče na referendumu" ističe Laktašić.

Ujedno demantiraju medijske napise da ih je Ribić izigrao. "Nije Vilim Ribić izigrao sindikate, niti ima ikakvog utjecaja na odluke središnjih tijela sindikata učitelja i sindikata zaposlenih u srednjim školama", komentirao je sindikalist Branimir Mihalinec medijske napise kako su nepotpisivanjem kolektivnog ugovora najviše izgubila upravo ova dva prosvjetna sindikata, čije bi plaće mogle pasti do čak 600 kuna jer ostaju bez dodatka na koeficijente složenosti poslova.

Zvonimir Laktašić poručuje da, pravno gledano, bez toga dodatka ne mogu ostati. "Mi smo razumni kao što govori premijer i mi smo uvijek spremni za razgovor i razumna rješenja", naglasio je.

"Ribić nije izigrao sindikate, nije on naš guru koji nas je omađijao"

"Stavovi i Sindikata hrvatskih učitelja i Sindikata srednjih škola su bili puno tvrđi u pregovorima nego stavovi gospodina Ribića. To se samo proizvodi konstrukcija da smo mi njegovi klonovi i potrčkala, koje je on omađijao, kao da smo neka vjerska zajednica koja ima svog gurua i mi slijepo hodamo za njime", istaknuo je Mihalinec.

Naime, u medijima su se ovih dana pojavili napisi da je Ribić izigrao kolege Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca koji također nisu potpisali izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora.

Gostujući na jednoj radijskoj postaji Ribić se sučio s velikim nezadovoljstovom članova sindikata koji nisu potpisali izmjene i koji su se javili u eter. Najviše su razočarani prosvjetari zbog najavljenog, ne baš zanemarivog, pada plaća.

"Ribićev sindikat imao je najumjerenije stavove"

Kasnije danas stiglo je i priopćenje koje potpisuju Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i u kojem još jednom piše da oni nisu, kako ih žele prikazati neki mediji, "vjerska sekta u kojoj za guruom Ribićem bauljaju njegovi sljedbenici".

Naglasili su kako je Matica hrvatskih sindikata ozbiljna sindikalna središnjica u kojoj svaki udružen sindikat ima svoju autonomnost u djelovanju.

"Odluke o neprihvaćanju prijedloga Vlade o izmjenama TKU-a svaki od četiri Sindikata donio je autonomno na svojim tijelima, nakon konzultacije s članovima sindikata. Najtvrđe stavove usvojio je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, a najumjerenije Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja", istaknuli su u priopćenju, uz pojašnjenje kako je, suprotno od medijskih napisa, Ribić iznosio zajedničke stavove sva četiri sindikata.

Smatraju da Vlada ne može bez teških pravnih posljedica jednostrano ukinuti niti jedno pravo, pa tako ni smanjiti koeficijente za nastavnike osnovnih i srednjih škola za 3,5,7 ili 9 posto. Kažu da će, "ako Vlada ipak posegne za pravnim nasiljem, posljedice biti veliki broj izgubljenih tužbi, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za cijelu zemlju".

"Naši su zahtjevi pravedni i spremni smo zajednički ustrajati do kraja", stoji u zaključku priopćenja kojeg su potpisali pedsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić i predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara -medicinskih tehničara Anica Prašnjak

Pročitajte više