Riječani ponovno prosvjedovali zbog skupog grijanja: "Stop terorizmu nad građanima"

Foto: Hina

NEKOLIKO stotina Riječana u srijedu je drugi put ove godine prosvjedovalo tražeći da se cijene centralnog grijanja snize oko 60 posto, da se korisnicima omogući lakše isključivanje iz sustava centralnog grijanja te da se ukine plaćanje tzv. mjesečnog paušala.

Prosvjed je organiziran preko Facebooka i građana okupljenih pod sloganom "Protiv skupog Energa", a nastavljen je nakon skupa ispred upravne zgrade tvrtke za distribuciju i proizvodnju toplinske energije i plina Energa mirnim mimohodom preko Korza i ponovnim okupljanjem ispred zgrade Gradskog poglavarstva.

"Stop terorizmu nad građanima"

Prosvjednici su nosili natpise na kojima je stajalo: "Komunalne usluge – solidarnost, a ne profit", "Jeftino grijanje svima", "Kada bi Europa znala da nas kažnjavate zbog štednje, poslali bi nas natrag na Balkan", "Stop terorizmu nad građanima", "Stop pljački" i "Energo, Grad, Hera: bešćutna improvizacija diletanata".

Jedan od organizatora i članova inicijative "Protiv skupog Energa" Josip Kukuljan izjavio je za Hinu da se prosvjedom traži snižavanje cijena nakon nelegalnog povećanja s 0,37 kuna za kilovatsat na 0,50 kuna koje je u prosincu proveo Energo. Traže i dodatno snižavanje cijena za 20 posto.

"Smatramo da zaslužujemo puno manju cijenu, ako ne barem istu kao ostatak Hrvatske", istaknuo je Kukuljan.

Objasnio je kako traže da se ljudima koji više ne mogu plaćati centralno grijanje omogući jednostavnije isključivanje iz sustava grijanja te da traže ukidanje paušalnog plaćanja, najvećeg u Hrvatskoj.

Prosvjednici se neće predati


Novi je i četvrti zahtjev da mjerodavne institucije ispitaju poslovanje Energa, rekao je Kukuljan, dodajući da su od prošlog prosvjeda doznali mnoge nove informacije o poslovanju i ulaganjima te tvrtke koje, smatra, treba preispitati.

Kukuljan je na skupu najavio novi, jesenski prosvjed građana, ističući da se neće predati.

Pozvao je nazočne da se okupe i uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, dodajući kako očekuje da će vijećnici glasovati za bezuvjetni moratorij na poskupljenje i za vraćanje cijene grijanja na 0,37 kuna po kilovatsatu.

Prosvjed su svojom nazočnošću poduprli članovi nekoliko udruga i oporbenih stranaka, a nakon mirnog mimohoda predstavnik Radničke fronte rekao je među ostalim okupljenima ispred zgrade Gradske uprave da "ova vlast pretvara komunalne usluge u tržišnu robu", da se ukida solidarnost, a uvodi diskriminacija prema imovinskom stanju te da treba zaustaviti komercijalizaciju i privatizaciju komunalnih usluga.

Isporuku toplinske energije za oko 10.000 korisnika u Rijeci obavlja tvrtka Energo u kojoj je većinski vlasnik riječka Gradska uprava.

Pročitajte više