Ročište odgođeno do svibnja 2014.! Linićev prijatelj Ježić liječi se u Švicarskoj, a pet milijuna eura Hrvatskoj još nije vratio!

Foto: Index

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu trebalo se održati pripremno ročište u slučaju HEP-Dioki. No, ono je odgođeno do svibnja iduće godine!?

Optužnica protiv Ive Sanadera, Roberta Ježića i Ivana Mravaka potvrđena je u rujnu. U petoj po redu optužnici protiv Sanadera tereti ga se da je s bivšim vlasnikom Diokija, Ježićem, 2008-e poticao tadašnjega predsjednika Uprave HEP-a Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna te da prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je HEP oštećen za gotovo 4 milijuna kuna. Mravak je u istrazi priznao krivnju, dok su Ježić i Sanader optužbe odbacili. Na sjednici Optužnog vijeća u rujnu Ježić se nije pojavio zbog zdravstvenih razloga, a Sanaderova odvjetnica ima informaciju da bi se isto moglo dogoditi i danas.

"Informacija koju mi imamo je da je okrivljeni Robert Ježić zatražio odgodu ročišta zbog zdravstvenih razloga tako da je upitno hoće li se ono održati. On je dostavio medicinsku dokumentaciju i očito je da će se samo provjeriti je li s obzirom na dokumentaciju sposoban pristupiti ili ne", rekla je odvjetnica Jadranka Sloković prije ročišta. Ježić se nalazi na liječenju u švicarskoj bolnici.

Kako su povezani Linić i Ježić

SDP se tek vratio na vlast, a Slavko Linić već se zatekao u spašavanju tvrtke svog drugog prijatelja iz Rijeke, Roberta Ježića. U ožujku 2012., nepunih godinu dana prije stečaja Ježićev je DIOKI prodao svoj udio u željezničkom kolosijeku na zagrebačkom Žitnjaku državnom poduzeću HŽ Cargo. Visoka cijena od 17,4 milijuna kuna za "slijepi kolosijek" u industrijskoj zoni iz koje su iselili gotovo svi nekadašnji korisnici transportnih usluga: Petrol, Ina, MOL, Janaf, dok je DIOKI zatvorio pogone, bila je sumnjiva čak i državnom odvjetništvu. No, od trenutka kada je DORH pokrenuo izvide o toj transakciji, pa sve do danas, službena istraga nije pokrenuta.

Godinu dana nakon ugovora s DIOKI-jem o kupovini željezničkih kolosijeka, navodno potrebnog radi širenja prometa, HŽ Cargo se također našao u velikim problemima. No, zašto je vlada novcem ugrožene državne tvrtke s 3000 radnika pokušala spasiti privatno poduzeće s pet puta manje zaposlenih? Neki smatraju da odgovor zna samo Slavko Linić. S Ježićem je dugogodišnji prijatelj, od njega je kupio i lijepu 12- metarsku jahtu kojom kao ministar krstari po Jadranu.

U mandatu Račanove vlade u kojoj je Linić vodio gospodarstvo, Ježić je započeo s kupovinom DIOKI-ja dovršenom u mandatu Ive Sanadera. Danas je poznato i kako. 

S Ježićevim preuzimanjem počinje i dugi poslovni pad Diokija, ali i Novog lista, lokalnog novinskog brenda kojeg Ježić kupuje, a potom novcem te izdavačke kuće kreditira svoje druge tvrtke. Pokazalo se da je dio svojih poslovnih aranžmana Ježić ostvario korupcijom.

Gdje je pet milijuna eura?

Na Županijskom Sudu u Zagrebu lani je svjedočio u postupku protiv Ive Sanadera, tvrdeći da je posredovao u isplati mita Sanaderu za prodaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u. Pet milijuna eura koje je MOL, kako tvrdi Ježić, Sanaderu uplatio preko njegovog računa u Švicarskoj, riječki je tajkun trebao uplatiti na račun suda u prosincu 2010. No, to još nije učinio iako se pred sudom obvezao.

Obećanje: U roku od mjesec dana uplaćujem novac!

U listopadu 2012. Robert Ježić obećao je sucu Ivanu Turudiću da će u roku od 30 dana na račun hrvatske države uplatiti pet milijuna eura koje mu je MOL dao za mito bivšem premijeru. "Radilo se o apelu suca u kontekstu iskaza Ježića gdje je on zapravo iskazivao da je taj novac prebačen na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Njega će tek eventualno obvezivati ova presuda koja je donesena i ako ona u tom dijelu bude potvrđena od drugostupanjskog suda, odnosno Vrhovnog suda", kazao je tada za HTV glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Novac se, prema tvrdnjama Ježića, nalazi na računu švicarske tvrtke Dioki Holding, koja je 100 posto u njegovu vlasništvu. Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković za RTL je kazao da je Ježić u zalog dao vrijednosne papire. "Vrijednosni papiri su garancija da će novac biti uplaćen kada presuda postane pravomoćna. Koja banka može provesti transakciju ako presuda nije pravomoćna", kaže Hanžeković.

Pročitajte više