Roda poslala razglednice svim saborskim zastupnicima: Neplodnost nije hir niti vlastiti izbor, neplodnost je bolest


UDRUGA Roda - roditelji u akciji medijima je danas poslala razglednice koje su tijekom jučerašnjeg dana poslali svim saborskim zastupnicima.


Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici nastavilo se s čitanjem prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Zakon je uskomešao javnost i izazvao brojne polemike. Najviše uglavnom ideološko, "moralno" i vjerski obojanih kritika stiglo je od strane HDZ-a, Hrvatske biskupske konferencije i inicijative "I ja sam bio embrij". Organizirano je čak i klanjanje te molitva u crkvi sv. Marka kojom se trebala skrenuti pažnja na "grijehe" koje bi omogućio novi zakon.

Za razliku od njih, udruga Roda, osobe koje se liječe od neplodnosti i roditelji koji su svoju djecu dobili medicinski potpomognutom oplodnjom držali su se uglavnom znanstvenih činjenica, svjedočanstava o bolnim postupcima kojima su bili podvrgnuti te radosti dugoočekivanoga roditeljstva. Skrenuli su pažnju i na manjkavosti novoga zakona, ali prije svega traže da se on napokon izglasa.

Iz Rode su zato odlučili svim saborskim zastupnicima na ime i prezime poslati razglednice "kako bi ih još jednom podsjetili da je danas u Hrvatskoj neplodan svaki šesti par te da je neplodnost bolest koju pacijenti koji boluju od nje imaju pravo liječiti".

Pročitajte više