Roditelji daju tisuće kuna za "nove" udžbenike u kojima su jedina promjena font i boje

Screenshot: Hrvatska uživo/HRT

OVIH dana roditelji brojnih školaraca po knjižarama ostavljaju na tisuće kuna za nove udžbenike. Dižu se krediti, uzima se na rate, traži se način kako pronaći dovoljno novca da bi se dijete opremilo svime što mu je potrebno za novu školsku godinu koja započinje 8. rujna.

Mnogi roditelji ogorčeni su činjenicom da je ovo godina u kojoj se tiskaju novi udžbenici pa mnogi dosadašnji više ne vrijede i troškove se ne može smanjiti kupnjom rabljenih. Da stvar bude gora, dok je u nekim europskim državama na snazi odredba prema kojoj se novi udžbenik tiska ako se mijenja najmanje 25 posto sadržaja, u Hrvatskoj se mnogi "novi" udžbenici od starih razlikuju samo po "kozmetičkim promjenama" - fontovima, bojama, pokojem izmijenjenom poretku riječi ili rečenica...

Urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas, majka dvoje školaraca koji pohađaju 7. i 8. razred, ranije je uspijevala kombinirati rabljene udžbenike i tako je znala i višestruko uštedjeti, ali ove je godine morala kupiti nove.

"Ja sam kao i mnogi roditelji nasjela na priču da su ove godine novi udžbenici. Više puta je to isticano u javnosti i nigdje to nije opovrgnuto nego stoji odluka da su udžbenici novi. Otišla sam kupiti nove udžbenike i ostala zatečena. Knjige su vrlo slične, gotovo iste, uz minimalne razlike", ispričala je ovih dana gostujući u Hrvatska uživo i govoreći o problemu "novih" udžbenika.

Istaknula je kako su na većini udžbenika napravljene samo grafičke promjene "koje dobar grafičar napravi u tri dana", dok od najavljivanih dodatnih multimedijalnih sadržaja nema ni "m". Nije se mijenjao ni nastavni plan pa nikome nije jasno čemu novi udžbenici kad je jasno da bez promjene nastavnog plana ni sadržaj udžbenika ne može biti drugačiji. Mnogi roditelji vjeruju kako je Vlada svojom odlukom o novim udžbenicima samo pogodovala izdavačima.


                       
Nastavnici neće dozvoljavati stare udžbenike

Novo izdanje knjiga, slažu se i roditelji i nastavnici, različito je tek u grafičkom dizajnu od prošlogodišnjih izdanja, pa su neki roditelji odlučili svoju djecu u školu poslati sa starim knjigama.

To neće biti moguće, kaže nam Sebastijan Troskot, profesor povijesti, jer profesori neće riskirati plaćanje kazni koje iznose i do 20 tisuća kuna. "S obzirom na ovo što ja danas čitam po medijima, da ću i ja kao fizička osoba biti kažnjen novčano ako to dopustim, sami zaključite koji moj odgovor tim roditeljima može biti."

Troskot priznaje kako postoji još jedan problem, a to su oni roditelji koji su udžbenike nabavili već u srpnju. "Odgovor na ovo pitanje bi trebao dati ministar ili netko iz Ministarstva, što će onda biti s onim roditeljima koji su kupili nove udžbenike, hoće li ih moći vratiti natrag u knjižare i dobiti od distributera povrat novca."

Novčane sankcije za nastavnike koji odluče nastavu voditi sa starim knjigama nemalo je iznenadilo i predsjednik sindikata Preporod Željka Stipića. On navodi kako bi se zbog ovakvih odluka ministar obrazovanja Vedran Mornar trebao ispričati. "Trebao bi se ispričati svim roditeljima a na škole poslati jednu vrstu obavijesti da nikakvih sankcija neće biti. Ovo je prilika da ministar pokaže da ima i tu socijalnu osjetljivost."

Stipić ističe kako je promjena knjiga svake četiri godine još jedna u nizu loših stvari koji su ostali iza bivšeg ministra Jovanovića, koji je njom samo pogodovao nakladnicima. Smatra i kako upravo nakladnici stoje iza ove odluke o sankcijama učitelja.

"Kome je moglo pasti na pamet uopće ove kaznene odredbe? Zato što netko želi izaći u susret roditelju. Naravno, to je moglo pasti na pamet samo nekome tko ima interes da se što više udžbeničkih kompleta proda", kaže na kraju Stipić.

Pročitajte više