Roditelji djece s teškoćama u razvoju nezadovoljni odnosom Vlade, najavili prosvjede!

Foto: Facebook

U ORGANIZACIJI roditelja djece s teškoćama u razvoju, udruženih i u Facebook grupu "Pomozimo djeci s invaliditetom", 14. prosinca će se održati mirni prosvjed u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku. Prosvjed će se održati pod motom "S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom NE!!!", a ovom prilikom roditelji će pozvati nadležne institucije da ozbiljno shvate probleme djece s poteškoćama u razvoju i invalida te da ih odmah počnu rješavati.

Nažalost, roditelji djece s teškoćama u razvoju prisiljeni su većinu svojih problema rješavati preko udruga kaže predstavnica roditelja Andrijana Žderić. "Ako nemaju udrugu u svojem mjestu, nema ni rehabilitacije za djecu zato što država apsolutno nije ništa osigurala u manjim sredinama. Problem je i što udruge pišu projekte. Ako vam udruga nije dovoljno sposobna za napisati dobar projekt koji će proći kroz državnu administraciju i dobiti sredstva, taj gradić i ta djeca neće imati nikakvu rehabilitaciju", pojašnjava Žderić.

Osim što ostaju bez rehabilitacije, nemaju ni mogućnost zapošljavanja osobnih asistenata, koji su nužni za integraciju djece u škole i vrtiće. A kada dobiju posao ili krenu u školu oduzima im se invalidnina. "Ako se isključe iz škole, onda im se ta invalidnina vraća. Ako izgube posao moraju se vraćati na burzu i pokretati opet postupak utvrđivanja invalidnosti", rekla je Žderić.

"Oni koji su najteži invalidi moraju se svake 2-3 godine ponovo dovoditi na komisiju koja utvrđuje jesu li djeca ozdravila ili nisu"


Najveći apsurd je ipak broj komisija koje moraju prolaziti djeca s invaliditetom. "Oni koji su najteži invalidi moraju se svake 2-3 godine ponovo dovoditi na komisiju koja utvrđuje jesu li djeca ozdravila ili nisu. To je potpuno apsurdno. Djeci koja su najteži invalidi, kod kojih postoji trajno oštećenje zdravlja, komisija bi trebala jednom utvrditi stupanj invaliditeta, dati im određena prava da se ta više djeca ne povlače po komisijama", predlaže Žderić.

Djeci s teškoćama u razvoju zajamčena su prava na medicinsku rehabilitaciju i socijalizaciju Ustavom i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom ističu roditelji i dodaju kako je Vlada u ovom slučaju u potpunosti zakazala. "Sve je na kraju prepušteno roditeljima", kaže Žderić.

"Tražimo od države novac za projekte kako bi se roditeljima osigurali asistenti za svoju djecu. Rana intervencija, inkluzija - to je sve posao države, to roditelji ne smiju raditi. Roditelji se moraju posvetiti djeci, moraju imati vrijeme za svoju djecu", smatra Žderić.

"Ako nas Vlada još ne vide i ne čuje - ostajemo samo brojke", navode razočarani roditelji koji pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže u prosvjedu kako bi djeci otvorili put k sretnijem životu i razvoju njihovih punih potencijala.

Pročitajte više