Roditelji nigerijskih djevojčica koje je oteo Boko Haram očajni: "Pronađite ih!"

Foto: Hina

VIJEĆE sigurnosti UN-a zatražilo je odgovornost Boko Harama iz Nigerije nakon otmice više od 200 djevojaka i masakra na sjeveroistoku zemlje. U izjavi vijeće ističe da za te zločine protiv čovječnosti islamistička skupina treba odgovarati pred Međunarodnim sudom.

Vijeće je u jednoglasnoj izjavi zatražilo hitno oslobađanje 283 nigerijske djevojčice te najoštrije osudilo otmice koje su se dogodile sredinom travnja i početkom ovoga tjedna. U priopćenju poručuju da teroristička organizacija Boko Haram predstavlja prijetnju za stabilnost i mir u zapadnoj i srednjoj Africi, gdje je u napadima proteklih godina ubijeno na stotine ljudi.

U Nigeriju su stigli američki, britanski, francuski i kineski stručnjaci kako bi pomogli u potrazi. Unatoč glasinama da su djevojke prebačene u Kamerun, nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan vjeruje da su još uvijek u zemlji. Obitelji otetih učenica su očajni.

Roditelj jedne od njih ispričao je za Reuters da kći želi biti liječnica. Nada se uspješnoj pomoći SAD-a u potrazi. ''Ako im nigerijska vlada zaista dopusti da pomognu, oni će pronaći naše kćeri'', rekao je.

Uz sve jaču međunarodnu osudu otmica, stigla je i ona saudijskog velikog muftije, glavnog muslimanskog autoriteta. Poručio je da su pripadnici Boko Harama otmicama okaljali ugled islama.

Michelle Obama osudila otmicu Nigerijki

Prva dama SAD-a Michelle Obama osudila je u subotu "bezumnu" otmicu više od 200 srednjoškolki u Nigeriji i upozorila da taj incident ilustrira ekstremističko odbacivanje obrazovanja djevojaka, tendenciju protiv koje se treba boriti.


"Kao milijuni ljudi u cijelom svijetu, moj suprug i ja osjećamo revolt i tugu nakon otmice više od 200 mladih Nigerijki", kazala je Obama, koja je prvi put umjesto supruga Baracka održali tjedni govor u Bijeloj kući.

"Taj besmisleni čin počinila je teroristička skupina odlučna spriječiti djevojke da dobiju obrazovanje", rekla je prva dama uoči Majčina dana koji se u nedjelju slavi u SAD-u.

"To što se dogodilo u Nigeriji nije izoliran slučaj. To je priča koju viđamo svaki dan kad djevojke iz čitavog svijeta riskiraju život kako bi ostvarile svoje težnje", rekla je Obama, majka dvije adolescentice.

Spomenula je primjer Malale Jusafzai, mlade Pakistanke koju su teško ranili talibani kad je štitila pravo djevojaka na obrazovanje u svojoj zemlji.

"Hrabrost i nada koje utjelovljuje Malala i druge poput nje u čitavom svijetu trebale bi potaknuti poziv na akciju", rekla je Obama spomenuvši da "u ovom trenutku više od 65 milijuna djevojaka nema pristup školovanju".

Pročitajte više