Rok istječe za četiri dana: I dalje nema sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Foto: Hina

VRLO JE vjerojatno produženje pregovora o iranskom nuklearnom programu između Irana i velikih sila nakon 20. srpnja, i to čak i tijekom sljedećih mjeseci, rekao je u utorak jedan zapadni diplomat.

"Koliko je malo vjerojatno da ćemo u Beču zaključiti pregovore do kraja tjedna, toliko je jako vjerojatno da će se razgovori nastaviti tijekom sljedećih mjeseci", rekao je taj neimenovani diplomat.

"Nema smisla očekivati postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu sljedećih tjedana", naglasio je taj diplomat i ocijenio da će tijekom ljeta biti neizbježan kratak prekid.

On je rekao da će nakon dva dana intenzivnih razgovora američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovog iranskog kolege sva pozornost sudionika biti usmjerena na produženje pregovora. Dogovor o okolnostima produženja mogao bi biti poznat do kraja tjedna.

U pogledu napredovanja pregovora, "ne može se reći da idu lošim smjerom. Stvari se uglavnom odvijaju u dobrom smjeru, ali u pogledu glavne teme, obogaćivanja urana, još smo jako daleko od rezultata", otkrio je taj diplomat.

Međunarodna kontrola u Iranu?

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u utorak je preporučio da se rok za zaključivanje sporazuma o nuklearnim aktivnostima Teherana s velikim silama produži nakon 20. srpnja.

Američki parlamentarci, koji u pregovorima u Beču samo promatrači, kao preduvjet za konačni dogovor postavili su uvođenje režima dugogodišnje međunarodne kontrole, duže od 20 godina.

"Konačan dogovor s Iranom treba sadržavati režim kontrole i provjere tijekom najmanje 20 godina", traže senatori Robert Menendez, demokratski predsjednik povjerenstva vanjskih poslova i Lindsey Graham, republikanac u pismu koje će ovog tjedna poslati predsjedniku Baracku Obami.

"Tijekom kontrola koje provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Iran mora omogućiti inspektorima IAEA-e pristup svim postrojenjima, svim osobama i svim dokumentima", zahtijeva se u pismu.

Drugi uvjet koji postavljaju je potpuna transparentnost Teherana glede moguće vojne funkcije poglavlju iranskog nuklearnog programa. "Iran mora reći istinu, tek kad se to dogodi može početi potpuno ukidanje sankcija", zaključili su.

Pročitajte više