Rudić: O sudbini Petrokemije izravno ovisi oko sedam tisuća Kutinjana

Foto: Hina

KUTINSKI gradonačelnik Andrija Rudić (SDP) osudio je u nedjelju postupak Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je u petak blokirala račun Petrokemije te upozorio da o sudbini te tvornice mineralnih gnojiva izravno ovisi oko sedam tisuća Kutinjana, a još nekoliko tisuća kroz povezane djelatnosti.

"Grad Kutina najoštrije osuđuje postupak HPB-a koji kao državna banka blokira državnu tvrtku nakon što se mjesecima pokušava naći rješenje za spas tako strateški važne tvrtke poput Petrokemije d.d.", stoji u izjavi kutinskog gradonačelnika Rudića, koji kaže da je šokiran i zabrinut jer o sudbini Petrokemije izravno ovisi oko sedam tisuća stanovnika tog grada, a još nekoliko tisuća kroz povezane djelatnosti, usluge i trgovinu.

Rudić tvrdi da je Grad napravio apsolutno sve kako bi posredovao u komunikaciji između uprave i predstavnika vlasnika, odnosno onih državnih tijela koja su odgovorna za donošenje izvršnih odluka, te poručuje da neće odustati od očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Petrokemiji.

"Ova je situacija nedopustiva"

"U posljednjih godinu i pol dana u izravnom smo intenzivnom kontaktu sa sve tri dosadašnje uprave Petrokemije d.d. S obzirom da, na žalost, nemamo nikakvog izravnog utjecaja na poslovanje Petrokemije d.d. niti na donošenje odluka, napravili smo apsolutno sve kako bi posredovali u komunikaciji između uprave i predstavnika vlasnika, odnosno onih državnih tijela koja su odgovorna za donošenje izvršnih odluka. Mi nećemo stati, ova je situacija nedopustiva", ističe se u priopćenju.


Rudić je najavio da će u ponedjeljak ujutro imati sastanak s upravom Petrokemije.

"Odmah u ponedjeljak ujutro ćemo imati sastanak s upravom Petrokemije d.d. da vidimo što nam je svima činiti i kako Grad Kutina može pomoći svojim posredovanjem. Od cilja kojeg od početka zastupamo, a to su očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Petrokemiji d.d. - nećemo odustati", stoji na kraju priopćenja kutinskog gradonačelnika.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je u nedjelju u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Zoranu Milanović zabrinutost zbog blokade računa Petrokemije te ocijenio kako se na tom primjeru vidi da Vladi nije prioritet očuvanje radnih mjesta.

HSS: Petrokemija žrtva prepucavanja SDP-a i HNS-a

"Nakon vijesti da je HPB blokirala račune kutinske Petrokemije želim izraziti duboku zabrinutost zbog tog čina koji ne samo što dovodi u pitanje opstanak tvornice i radnih mjesta, nego i ozbiljno ugrožava Grad Kutinu i cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Takva je politika to nerazumnija jer su i HPB i Petrokemija državne tvrtke, pa se i na ovom primjeru jasno vidi da Vašoj Vladi, blago rečeno, očuvanje radnih mjesta nije prioritet", navodi u pismu premijeru župan Ivo Žinić (HDZ).

Sisačko-moslavački HSS ocijenio je da je Petrokemija žrtva prepucavanja SDP-a i HNS-a. "Isti scenarij koji smo vidjeli sa Sisačkom rafinerijom, sada se događa s Petrokemijom u Kutini. Zbog prepucavanja SDP-ovih i HNS-ovih kadrova unutar Vlade, funkcioniranje još jedne tvrtke u Sisačko-moslavačkoj županiji dovedeno je u pitanje", navodi se u priopćenju u kojem se prenose riječi zastupnice u Europskom parlamentu i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir kako je nedopustivo da HPB kao banka u vlasništvu države, blokira tvrtku čiji je najveći dioničar država i to neposredno prije proljetne sjetve.

Stožer za obranu kutinske Petrokemije zahtijeva da se blokada računa ukine već ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavljuju da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi.

Pročitajte više