Rumunjska: Traži se privođenje šefa komunističkog zatvora koji je uveo "režim istrebljenja"

Foto: ilustracija

PRIZIVNI SUD u Bukureštu najavio je da će izdati nalog za privođenje bivšeg šefa rumunjskog komunističkog zatvora, kojemu se sudi za zločine protiv čovječnosti a koji se nije pojavio na saslušanju u srijedu.

Alexandru Visinescu (89) kojemu je suđenje počelo 24. rujna, optužen je da uveo "režim istrjebljenja" u Ramnicu Saratu kojim je upravljao između 1956. i 1963. godine.

To je prvi put da je rumunjsko pravosuđe pozvano da se izjasni o aferi tog tipa, gotovo 25 godina nakon pada totalitarnog režima.

Slijedeće saslušanje održat će se 5. studenoga. U pismu poslanom prizivnom sudu, Visinescu je opravdao svoje odsustvo "zdravstvenim razlozima" i zatražio odgodu saslušanja. Po sutkinji Carmen Gaini, ti argumenti "nisu utemeljeni".

"Visinescu pokušava izbjeći pravdi", kazao je povjesničar i bivši predsjednik Rumunjskog instituta za istraživanje komunističkih zločina Andrei Muraru.

Prema optužnici, "u svojstvu zapovjednika, optuženik je podvrgao političke zatvorenike uvjetima koji dovode do fizičkog uništenja, uskratio im je medicinsku njegu, hranu i grijanje i maltretirajući ih".

Prijeti mu doživotni zatvor.

Pročitajte više