Rusija aktiviste Greenpeacea optužuje i za opiranje uhićenju

Foto: Guliver image/Getty images

RUSIJA će dodatno optužiti nekolicinu aktivista Greenpeacea uhićenih zbog prosvjeda na prvoj ruskoj off-shore naftnoj platformi na Arktiku, objavljeno je u četvrtak.

Međunarodna je javnost kritizirala Rusiju zbog uhićenja tih tridesetak ljudi koji su se s Greenpeaceova broda pokušali popeti na Gazpromovu naftnu platformu.

Ruski istražitelji prvo su sve na brodu Arctic Sunrise optužili za piratstvo, ali su onda to promijenili u huliganizam, pa je maksimalna zatvorska kazna koja im prijeti spuštena s 15 na sedam godina.

Vladimir Markin, glasnogovornik državnih istražitelja koji izravno odgovaraju predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je da su neki aktivisti uz huliganizam optuženi i za opiranje uhićenju, što je kažnjivo maksimalnom kaznom od pet godina zatvora.

Ruske vlasti zadržale su u arktičkome gradu Murmansku 28 aktivista i dvoje novinara, te brod Arctic Sunrise registriran u Nizozemskoj.

Nizozemska je od Međunarodnoga suda za pomorsko pravo u Hamburgu zatražila da zapovjedi Rusiji puštanje broda i svih uhićenika. Rusija kaže da ona taj slučaj ne priznaje, a aktivisti i brod optuženi su kao sigurnosna prijetnja.

Pročitajte više