Rusija će staviti veto na vojnu intervenciju u Siriji

ČINI se kako je Rusija nepokolebljiva u svojoj namjeri da u Vijeću sigurnosti blokira svaku inicijativu za pokretanjem strane vojne intervencije u Siriji.

"Oduvijek smo govorili da se snažno protivimo bilo kakvom vanjskom uplitanju u sirijski konflikt, jer bi to samo pogoršalo situaciju i donijelo nepredvidljive posljedice za Siriju, ali i cijelu regiju", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov za Interfax.

Dodao je i kako se Rusija protivi novom izvanrednom sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti o Siriji u dogledno vrijeme. Objasnio je kako je poruka Vijeća koja se tiče tragičnog događaja u Houli "dovoljno jak signal svim zaraćenim stranama u Siriji te je do dovoljna reakcija". "Svaka nova mjera koja bi dodatno zaoštravala situaciju bila bi preuranjena od strane Vijeća sigurnosti", naglasio je Gatilov za Interfax.

Unatoč tome što među zapadnim liderima raste potpora opciji intervencije, Rusija je odlučila ne pokleknuti pritisku, a isti stav nastavlja zauzimati i Kina. Ona je uz Rusiju i ranije priječila donošenje službene rezolucije u UN-u, a i danas je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova kazao kako je službeno stajalište Pekinga to da se protivi svakoj vrsti vanjske vojne intervencije u unutrašnje sirijske poslove.

Pročitajte više