Rusija očekuje da joj Francuska isporuči ratne brodove

Foto: Hina

RUSKI ministar industrije rekao je u četvrtak da Moskva i dalje očekuje od Francuske da joj isporuči dva ratna broda unatoč odluci Pariza da isporuku obustavi zbog ukrajinske krize.

Ruski dužnosnici optužuju Francusku da je popustila pod američkim pritiskom suspendiravši u srijedu isporuku prvog od dvaju nosača helikoptera Mistral i dovode u pitanje njezinu pouzdanost kao trgovinskog partnera.

Ministar industrije Denis Manturov rekao je za Interfax: "Rusija očekuje da će ugovor biti ispunjen u skladu s dogovorom."

Francuski predsjednik Francois Hollande mjesecima se opirao pritisku Washingtona i drugih saveznika da odustane od 1,2 milijarda eura vrijednog posla.

Uoči summita NATO-a, njegov ured objavio je u srijedu da će Francuska obustaviti isporuku prvog broda, optuživši Rusiju da u Ukrajini "djeluje protivno temeljima sigurnosti u Europi".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u četvrtak da su uvjeti za isporuku broda poštivanje prekida vatre u Ukrajini i mirovni sporazum koji bi prekinuo sukob.

Pročitajte više