Rusija planira poslati novi humanitarni konvoj za Ukrajinu

Foto: FAH

RUSIJA je objavila u ponedjeljak kako planira poslati novi humanitarni konvoj za istočnu Ukrajinu u bliskoj budućnosti, najavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon što su Ukrajina i Zapad kritizirali Moskvu zbog slanja prvog konvoja bez suglasnosti službenog Kijeva.

"Humanitarno stanje se ne poboljšava, štoviše, sve je gore", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare. "Želimo postići dogovor o svim uvjetima za slanje drugog konvoja istim putem... sljedećih dana."

"Pomoć će dobiti svi oni koji je trebaju", izjavio je Lavrov i istaknuo kako je važno učiti iz pogrešaka iz prvog pokušaja te gledati prema naprijed za užu suradnju s ukrajinskim vlastima. Lavrov je također naglasio kako će, ako se granatiranje područja oko Luganska nastavi, porasti potreba za vodom i hranom.

Lavrov je kazao da je oštećenje infrastrukture u istočnoj Ukrajini u kojoj se Kijev bori protiv proruskih pobunjenika takvih razmjera da se ne može objasniti samo pogreškama ili slučaju. Naglasio je i kako je Rusija voljna i spremna sudjelovati u cijelosti u bilo kojoj vrsti pregovora kako bi se završilo neprijateljstvo na istoku Ukrajine.

"Očekujemo da će se na sutrašnjoj sjednici u Minsku raspravljati o humanitarnoj krizi", izjavio je Lavrov i dodao kako se nada da će svi sudionici pozvati na uklanjanje svih prepreka kako bi se pomoć dostavila onima kojima je potrebna.

Rusiji parada ukrajinskih zarobljenika nije ponižavajuća


Parada ukrajinskih ratnih zarobljenika koju su u Donecku organizirali proruski pobunjenici "nije ponižavajuća", ocijenio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Vidio sam fotografiju parade. U tome nisam vidio ništa ponižavajuće", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Proruski pobunjenici organizirali su u nedjelju paradu stotinjak ukrajinskih ratnih zarobljenika u središtu Donecka, svojem uporištu na istoku Ukrajine, dok je ostatak zemlje slavio Dan neovisnosti.

"Glede ponižavajućeg tretiranja ratnih zarobljenika, ostavimo to odvjetnicima", rekao je ministar, optuživši zatim ukrajinsku nacionalnu gardu da je počinila "očite ratne zločine" nad civilima.

Rusija redovito optužuje Kijev za ratne zločine, posebice bombardiranje stambenih četvrti na slijepo.

Njemačka je u ponedjeljak osudila tu paradu kao mogući ratni zločin.

"To je posve vjerojatno", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer na konferenciji za novinare upitan je li to ratni zločin. "To je posve neukusno i to se jednostavno ne radi."
 

Pročitajte više