Rusija razvila "mikrovalni top" za deaktivaciju dronova, bojevih glava

Foto: Raketni sustav BUK/Public domain/Wikipedia

Rusija je razvila "visokofrekvencijski" top koji može deaktivirati bespilotne letjelice i bojeve glave preciznog oružja na udaljenosti do 10 kilometara, javlja Sputnik News.

Oružje je razvio UIMC koji je dio Rostec korporacije, a top je sastavni dio raketnog sustava BUK.

Prema predstavniku UIMC-a, nova oprema je razvijena na zahtjeve ministarstva obrane i može deaktivirati elektroniku u dronovima i bojevim glavama.

Ruski mediji pišu da je neformalni naziv za novost u ruskom arsenalu "mikrovalni top", tehnologija će biti predstavljena na zatvorenom dijelu međunarodnog skupa u organizaciji ministarstva obrane koji će se održati od 16. do 19. lipnja. 

Predstavnik UIMC-a nije otkrio sve tehničke karakteristike opreme, ali je spomenuo da oružje ima doseg od 10 kilometara i pokriva svih 360 stupnjeva.

"Novi sustav je opremljen snažnim relativističkim generatorom i antenom za reflektiranje, ima sustav za kontrolu i menadžment te transmisijski sustav koji se postavlja na postolje raketnog sustava BUK. Jednom postavljen na specijalnu platformu, 'mikrovalni top' osigurava obrambeni opseg od 360 stupnjeva".

Pročitajte više