Rusija uhitila pet ukrajinskih vojnika zbog ratnih zločina

Foto: Hina

RUSKI istražitelji su izjavili u petak da su uhitili petoricu ukrajinskih vojnika koji su početkom tjedna prešli granicu s Rusijom, optužujući ih za ratni zločin na istoku Ukrajine.

Vojnici su prešli granicu iz Ukrajine u ponedjeljak, s više od 400 kolega. Moskva je objavila da su se predali i da se više nisu htjeli boriti, a Kijev tvrdi da su se morali povući jer im je ponestajalo streljiva.

Ruski istražitelji su ispitali vojnike u svojstvu svjedoka u slučajevima sumnje u ratni zločin koji po ruskim zakonima podrazumijeva loše postupanje sa zarobljenicima, progon civila, pljačku i uporabu oružja i postupaka zabranjenih po međunarodnim ugovorima.

Te optužbe mogu rezultirati kaznom do 20 godina zatvora.

Teškim oružjem na civile

Po priopćenju ruskog istražnog povjerenstva, petorica uhićenih vojnika su pripadnici 72. bojne ukrajinske vojske.

"Istražitelji posjeduju dokaze da se 72. bojna (...) neselektivno koristila teškim oružjem, pri čemu je ranila i ubila barem dvoje civila i uništila 20 stambenih zgrada", ističe se u priopćenju u kojemu se dodaje da su vojnici priznali te činjenice u svojim iskazima.

Navodni zločini dogodili su se između 19. srpnja i 3. kolovoza u okolici Luhanska, uporišta proruskih pobunjenika koje ukrajinska vojska već nekoliko tjedana pokušava zauzeti.

Ruski istražitelji usto pokušavaju utvrditi jesu li se vojnici koristili zabranjenim oružjem poput fosfornih bomba i zatražili su od suda da vojnicima odredi pritvor dok traje istraga.

Pročitajte više