Ruski oligarh Berezovski pronađen mrtav: Oduzeo si život nakon propasti carstva i poraza od Abramoviča?

Foto: AFP

RUSKI oligarh Boris Berezovski pronađen je mrtav u svoj britanskom domu u Surreyju.

Okolnosti smrti 67-godišnjeg nekadašnjeg ruskog moćnika čiji se utjecaj otopio za Putinove vlasti još nisu poznate, ali postoje nepotvrđeni navodi da si je oduzeo život, javlja The Guardian. Za Berezovskim je u Rusiji raspisana tjeralica, a u Velikoj Britaniji se nalazi od 2000. godine.

Njegova smrt uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je izgubio težak slučaj protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča, što ga je osobno dotuklo. Vlasnika nogometnog kluba Chelsea optužio je za ucjenu, odavanje službenih tajni i kršenje ugovora vezanog za jednu rusku naftnu kompaniju. Nakon što je izgubio sud, naređeno mu je da podmiri preko 41 milijun eura Abramovičevih sudskih troškova.

Njegove financijske poteškoće dodatno su narasle nakon što je njegova bivša ljubavnica Elena Gorbunova počela od njega potraživati gotovo šest milijuna eura za prodaju njihove rezidencije u Surreyju.

Javnost je o smrti obavijestio njegov zet Egor Schuppe putem Facebooka. Napisao je da je Berezovski u posljednje vrijeme bio depresivan, da se nije javljao prijateljima te da je češće izabirao ostanak doma od izlaska u društvo.

Na vrhuncu moći 1990-ih

Berezovski se obogatio 1990-ih prodajom uvezenih Mercedesa, ali i ruskih automobila. Kasnije je postao vlasnik Sibnefta te je kao najveći dioničar glavnog ruskog televizijskog kanala podržavao uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je veći broj pokušaja atentata, uključujući bombaški napad u kojemu je dekapitiran njegov vozač. Tijekom Jeljcinove vlasti nalazio se u užem krugu predsjednikovih pobočnika kao zamjenik tajnika u ruskom vijeću sigurnosti.

"Boris Berezovski bio jedan od najutjecajnijih Rusa 1990-ih. Počeo je kao matematičar, računalni programer i prodavač rabljenih automobila te postao jednom od najutjecajnijih osoba u Rusiji Borisa Jeljcina", komentirao je BBC-jev dopisnik iz Moskve Steve Rosenberg.

Krajem devedesetih igrao je ulogu i u usponu Vladimira Putina na vlast, ali Putin je odlučio ograničiti utjecaj dotad vrlo moćnih ruskih oligarha. Berezovski je zbog toga svojevoljno napustio Rusiju te postao jedan od najglasnijih kritičara Vladimira Putina.

BBC javlja da je glasnogovornik Vladimira Putina rekao da je Berezovski ipak tražio predsjednikovo dopuštenje da se vrati u domovinu.

Pročitajte više