SAD najavio 10 posto više ulaganja u nuklearno oružje: Povratak hladnoratovskoj praksi?

Foto: FAH

REVIZIJE američkog nuklearnog arsenala pokazuju da su potrebne značajne promjene kako bi se osigurale sigurnost i učinkovitost tih snaga, pokazalo je izvješće ministarstva obrane objavljeno u petak.

Revizije koje je naredio ministar obrane Chuck Hagel nakon niza incidenata u koje je bilo uključeno nuklearno osoblje sadržavaju više od 100 preporuka u cilju poboljšanja nuklearnih snaga.

Hagen je na novinskoj konferenciji u Pentagonu rekao da su revizije pronašle sistemske probleme koji bi mogli "ugroziti sigurnost i učinkovitost" američkog nuklearnog arsenala.

Nedostatak pozornosti

"Ključni uzrok je nedostatak konstantnog fokusa, pozornosti i resursa, što je rezultiralo općim osjećajem da karijera u nuklearnom sustavu nudi premalo prilika za rast i napredak", rekao je.


Revizije traže razjašnjenje strukture vodstva u i oko nuklearnih snaga, smanjivanje administrativnih tereta, ulaganje u opremu radi bolje obuke, promjenu "kulture mikromenadžmenta", jačanje morala i poboljšanje metoda obuke i inspekcije.

Veća ulaganja u nuklearno oružje

Hagel tijekom dana namjerava otputovati u zračnu bazu Minot u Sjevernoj Dakoti kako bi s tamošnjim nuklearnim osobljem razgovarao o planovima.

Također je obznanio da SAD "vjerojatno očekuje 10-postotno povećanje " nuklearnih ulaganja u svakoj od idućih pet godina.

Pročitajte više