SAD prizemljio sve borbene zrakoplove F-35 zbog požara na jednom

Foto: US Air Force

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE objavile su u petak da je prizemljeno svih 97 borbenih zrakoplova F-35 tvrtke Lockheed Martin zbog provjere motora koje je proizvela kompanija Pratt & Whitney iz sastava United Technologies Corp.

Ratno zrakoplovstvo i mornarica izdali su u četvrtak upute o obustavi svih letova F-35 nakon što je 23. lipnja izbio požar na jednom zrakoplovu u bazi Eglin na Floridi. Pentagon je priopćio da još nisu otkriveni uzroci požara koji je izbio dok se pilot pripremao za polijetanje. Pilot pritom nije ozlijeđen.

Američko ministarstvo obrane kaže da se nastavljaju pripreme za nastup F-35 na dva zrakoplovna mitinga u Velikoj Britaniji krajem srpnja mjeseca, ali će konačnu odluku donijeti početkom idućega tjedna.

Zbog požara je već odgođen planirani let F-35 na svečanosti porinuća novog britanskog nosača zrakoplova u petak.

Incident od 23. lipnja posljednji je u nizu koji je pogodio najskuplji program Pentagona, 398,6 milijardi dolara vrijedan projekt višenamjenskog lovca F-35 Joint Strike Fighter. Dogodio se nakon što je zbog curenja goriva prošloga mjeseca naređen obvezni pregled cijele flote.

Otkrivanje uzroka požara glavni je prioritet ministarstva koje trenutno procjenjuje utjecaj incidenta na pokusne letove, uvježbavanje i operacije tog višenamjenskog zrakoplova sa smanjenim radarskim odrazom.

Australija i Južna Koreja objavile su da neće mijenjati planove za kupovinu F-35. Australija planira nabaviti 58, a Južna Koreja 40 letjelica.

Pročitajte više