SDP, HDZ i Savez za Hrvatsku šalju SMS-ove, mailove i zovu birače

Foto: FAH

PRIMJEDBE građana GONG-u o tijeku izbornog dana do 11 sati odnose se na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri te agitiranje pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju.

Bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku, GONG apelira na kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe, s obzirom na neanonimne dojave građana o:

slanju sms-a biračima (HDZ, Savez za Hrvatsku)
pozivima biračima (SDP)
slanje mailova biračima (HDZ)

reklamiranju na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a)
dijeljenje letaka (Savez za Hrvatsku).

GONG poziva birače da koristeći mogućnost preferencijalnog glasanja ostvare svoje biračko pravo. Stoga, s obzirom na dojave o nedovoljnoj educiranosti pojedinih biračkih odbora u pogledu davanja uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas, GONG podsjeća birače da je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Budući da je GONG zaprimio nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, podsjeća registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

Pročitajte više